Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. szeptember 4. 07:30 Forrás: Szegedi Tükör

A torinói lepelről tart előadást Szegeden a lepelkutatás atyja, dr. Jackson

Százhúsz éve történt, hogy egy amatőr fotós döbbenten látta, hogy a torinói lepelről készült fényképek negatívjai életszerűbbek, mint az igazi. Azóta a tudományos előrelépést dr. Jackson tudóscsapatának köszönhetjük. Ő maga tart előadást Szegeden. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, lásd torinoilepel.hu – így ajánlják a Facebookon az eseményt.

Hirdetés

Az esemény plakátján az áll, hogy dr. John P. Jackson a tudományos lepelkutatás atyja és legnagyobb szaktekintélye. Az érdeklődők regisztrálhatnak a szegedi eseményre – dr. Jackson nyolc előadást tart szeptember 23. és 29. között Magyarországon. Az előadókörútját Szegeden kezdi, szeptember 23-án, vasárnap délután 3 órakor a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében (Dóm tér 6.).

Kicsoda dr. Jackson?

Dr. John P. Jackson fizikus, a természettudományos lepelkutatás atyja – olvasható a honlapon. A turini lepel kutatásának történetében az 1978-as, általa vezetett páratlan alaposságú multidiszciplináris tudományos vizsgálatsorozat eredményezte a legnagyobb áttöréseket – írják. Az azóta lefolytatott vizsgálatok és mérések közvetlenül vagy közvetve az ő és az általa irányított mintegy 30 válogatott tudós akkori eredményeire épülnek.

Fontos tudnivalók az előadásokról

A változtatás jogát fenntartják a szervezők. Az előadások mindegyike közérthető és a nagyközönségnek szól. Az eseményeken hang-, kép- és film/videófelvétel készítése tilos! Az előadásokat tolmács fordítja, kivéve ahol másképp jelölik. Szegeden lesz tolmács. Az előadások időtartama várhatóan 2 óra, de a fordítás miatt hosszabbra is nyúlhatnak. A részvétel minden eseményen ingyenes.

Dr. Jackson az USA Haditengerészet Posztgraduális Egyetemén szerzett fizika PhD-t, majd a Santa Fe Egyetemen vallástudományi diplomát is kapott. Fizikusként az amerikai légierő Colorado Springs-i Akadémiáján és a Colorado Egyetemen is oktatott. Több tucat fizikai témájú szakpublikáció szerzője is, jelenleg fizikusként a kozmológia és a relativitáselmélet kapcsolatát elemző szakkönyvén is dolgozik.

Secondo Pia megdöbbent

A lepel nagyjából három évszázadon át nagyobb érdeklődés nélkül pihent Torinóban. A wikipédián azt írják, 1898-ban fényképezték le első ízben (Secondo Pia amatőr fotós döbbenten látta, hogy a lepelről készült fényképek negatívjai életszerűbbek, mint az igazi), ezután került az érdeklődés központjába. A torinói lepel 436 centiméter hosszú és 110 centiméter széles, átlagos vastagsága 0,34 milliméter, tömege 2450 gramm a 2002-ben végzett vizsgálat alapján. Halszálka-mintás lenvászon szövet, amely egy olyan ember fényképészeti negatív képét hordozza, akit a feltételezések szerint a keresztre feszítéssel egyező módon kínoztak meg.

Secondo Pia, aki – stílben maradva – lerántotta a leplet a lepelről

A vásznat a torinói Szent János-katedrálisban őrzik. A negatív képben megjelenő alaknak világviszonylatban egyedülálló a megjelenése. A vásznon a rajta látható alak frontális és dorzális képmásán kívül vérfoltoknak és víznyomoknak tartott elszíneződések, valamint égési sérülések is láthatók. A lepel heves viták tárgya tudósok, hívők, történészek és írók, de elsősorban a szindonológusok (szindonológia a görög szündon, lepel szóból, a torinói halotti lepellel foglalkozó tudomány) körében. Sokak szerint a textília akkor színeződhetett el, amikor Jézus feltámadt a sírjából. A kétkedők szerint ez az elmélet egy középkori hiedelem, ami egy eddig ismeretlen, meg nem értett folyamatot próbált magyarázni.

Öt nap, öt éjszaka

Az 1978-ban az akkor még fiatal John P. Jackson az általa irányított több éves előkészület után megvalósult Turini Lepel Kutatóprogram (STURP, Shroud of Turin Research Project) vezetője lett, amely a torinói székesegyházban őrzött híres kegytárgyat először vette górcső alá a kor legmodernebb vizsgálati eszközeivel, átfogó, alapos és korszerű módszertani megközelítéssel. Hasonlóan sokrétű vizsgálat azóta sem történt – írják a torinoilepel.hu oldalon.

A STURP kutatócsoport mintegy 30 válogatott és széles körben elismert természettudósból állt, akik sokszínű világnézeti és vallási háttérből érkeztek. Öt napon és éjszakán át vizsgálhatták a relikviát, ami alatt előre tervezett program szerint haladtak, az öt nap minden percét kihasználva. Amíg a csapat egy része aludt, a többiek dolgoztak. Hosszú évekbe telt, míg az akkor gyűjtött adatokat feldolgozták. Ennek során dr. Jackson egyedülálló eredményeket ért el. Közben megalapította és máig vezeti a Turin Shroud Center of Colorado központot is, ahol a lepellel kapcsolatos ismert és kevéssé ismert kutatási eredményekről tájékozódhat a látogató.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: vallás Dr. John P. Jackson Gál Ferenc Főiskola Jézus Krisztus turini lepel Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés