Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 3. 14:01

MSZP: Mélyrepülésben van a magyar oktatás

A magyar oktatásból több dolog is hiányzik: a pénz, a pedagógus, a jó tanterv. – áll az MSZP Csongrád megyei szervezetének hétfői közleményében. A szocialisták arra is felhívják a figyelmet, hogy ennek köszönhetően a magyar tanulók a különféle nemzetközi teszteken egyre rosszabbul teljesítenek, pedig sokkal több időt töltenek az iskolapadban.

Hirdetés

Szabó Sándor országgyűlési képviselő, az MSZP Csongrád megyei elnöke és Kozma József, a párt városi elnöke hétfőn az új tanév kezdetének apropóján közleményben bírálták a kormány oktatáspolitikáját. Felhívták a figyelmet arra, hogy az európai országokhoz képest a magyar állam keveset költ az oktatásra. A pedagógusok bére alacsony, a középiskolai tanárok fizetését tekintve Magyarország hátulról a harmadik, általános iskolai szinten hátulról a negyedikek vagyunk a 28-ból.

Hangsúlyozták a közleményben azt is, hogy mind a pedagógusok, mint a tanulók több száz órával többet töltenek az iskolában, mint Európa más országaiban.

A közleményben kiemelték, a kormány kritikus gondolkodók helyett engedelmes alattvalókat akar nevelni. Arra is rámutattak, hogy a politikai beszédeknek és politikusoknak semmi keresnivalójuk az iskolákban, politikusoknak az iskolákkal lenne dolguk.

Szerintük lenne mit tenni, hisz a matematika, szövegértés és természettudomány mellett problémamegoldás terén is rosszul teljesítenek a magyar diákok, valamint a szülők kétharmada nagy anyagi megterhelésnek érzi a tanévkezdést, ma az iskola nemhogy felszámolná, inkább felerősíti az otthonról hozott hátrányokat, a kevésbé tehetősek esély nélkül maradnak – áll a közleményben.

A szocialisták megoldási javaslatokat is megfogalmaznak közleményükben. Véleményük szerint az egyik legfontosabb az esélyegyenlőség biztosítása, hogy a gyerekek továbbtanulási esélyeit ne lakóhelye, családjának szociális helyzete vagy éppen olyan íróasztal mögötti döntéshozók határozzák meg, valamint mindenki számára legyen lehetőség az érettségi megszerzésére.

Emellett szerintük ingyenessé kellene tenni az első diploma megszerzését, negyedével csökkenteni kellene a diákok óraszámát és kisebb létszámú osztályokat kellene indítani. A tanároknak kapják vissza a tanszabadságot, a bérüket emelni kell, 7-8 évente kapjanak egy pihenőévet –írják.

Szegeddel kapcsolatban a két politikus a közleményben úgy fogalmazott: „azt akarjuk, hogy a város oktatási rendszere fejlődjön, modern körülmények között tanuljanak gyermekeink.”

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az önkormányzat több mint 8 milliárd forintot költött a bölcsődék, óvodák és iskolák fejlesztésére, valamint a tanévkezdés nehézségeinek csökkentése érdekében közel 200 családot részesített beiskolázási támogatásban, több mint 5 millió forint összegben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kozma József MSZP oktatás Szabó Sándor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés