Hirdetés
Művház 2018. szeptember 3. 14:15

Jubileumok várnak az új évadban a szegedi szimfonikusokra

Jubileumokra készül, és változatos évadot kezd a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amely több bérletsorozattal és a színház zenés előadásain is várja a közönséget – közölte Gyüdi Sándor igazgató hétfőn.

Hirdetés

Átadták az Év zenésze elismerést, a társulat idén titkos szavazással Méri Balázs fagottművésznek ítélte a díjat.

Az évadnyitó társulati ülésen úgy fogalmazott, minden tekintetben harmóniát szeretnének hozni a következő hónapokban a szegediek életébe. Az évad két kiemelkedő feladatának mondta a nyugodt művészi munka biztosítását, valamint a nyitást a közönség felé, mert nemcsak a jó bornak, de a jó zenekarnak is kell a cégér – jelentette ki.

A fenntartó önkormányzat nevében Kozma József, a kulturális bizottság elnöke többek között a zenekar által augusztus közepén adott Dóm téri Ajándékkoncertet méltatta, de szólt arról is, hogy a város továbbra is biztosítja a feltételeket a nyugodt művészi munkához.

Gyüdi Sándor elmondta, a 2018–2019-es évad a jubileumok jegyében szerveződik. Száz évvel ezelőtt, 1918-ban alakult meg az együttes jogelődje, a Szegedi Filharmonikus Egyesület, amely első városi hangversenyét 1919-ben adta. Ötven évvel ezelőtt, 1969. augusztus 1-én pedig a város önálló intézménye lett a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Az együttes mindkét évfordulót jubileumi koncerttel fogja megünnepelni, akárcsak azt, hogy jövőre lesz éppen 300 éve, hogy Szeged szabad királyi városi rangot kapott.

A szimfonikusok készülnek a szegedi nagyárvíz 140 éves évfordulójára is, valamint koncertet szerveznek jövőre Vaszy Viktor halálának 40 éves évfordulójára.

Az igazgató elmondta, az új évadban is a már megszokott és jól bevált Vaszy- és Fricsay-bérletet hirdették meg. A gyerekeknek szóló zenei programokkal együtt összesen húsz alakalommal várják majd koncertjeikre a zenebarátokat. A bérlethangversenyek közül az igazgató kiemelte a legkisebbeknek szóló vasárnapi matiné előadásokat.

A zenekar az új színházi évadban három operabemutatóban vesz részt: a Figaró házasságát, és mindkét játszóhelyen két egyfelvonásos operát tűznek műsorra, valamint részt vesznek a Szaffi című zenés gyermekdarab és a Valahol Európában című musical színpadra állításában.

Gyüdi Sándor bejelentette, ősztől Günter Neuhold osztrák karmester az együttes művészeti vezetője, aki az új évadban decemberben és februárban két koncertet fog majd dirigálni.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 2018/2019-es évad Gyüdi Sándor Szegedi Szimfonikus Zenekar