Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 1. 15:53

Halászléfőzők népesítették be a Partfürdőt

Képriport
Idén is amatőr halászléfőzők népesítették be a Partfürdő szombaton, több mint száz bográcsban rotyogott a halászlé, amelyről mindenki azt állította övé a legfinomabb.

Idén 22. alkalommal rendezik meg Szegeden a Halfesztivált, amelynek elmaradhatatlan része a Partfürdőn az amatőr, önjelölt szakácsok vetélkedése. Most is közel száz bográcsban főztek pár fős baráti társaságok, pártok, illetve cégek és vállalkozások. A gazdasági élet minden szegmense képviselte magát, a kis cégtől a multinacionális vállalaton át.

Botka László polgármester a több éves hagyománynak megfelelően az egyetemi tanévnyitó után családjával együtt látogatott ki a Partfürdőre. Nem csak az MSZP sátrához, hanem több más helyre is benézett. „Az az igazi érték és öröm, hogy közel száz bográcsban fő ma is a halászlé a Partfürdőn. És mindegyik helyen azt mondták, az övék a legfinomabb! Az biztos, két egyforma halászlé nincs! ” – mondta Botka László, aki kiemelte, öröm, hogy már 22. éve, minden nyár végén létrejön ez a rendezvény, amely a szegedi halászlé ünnepe. Hozzátette, személy szerint a halat minden formájában kedveli, a szegedi halászlét nagyon szereti, de a sült süllőt és a rántott pontyot a favorit nála.

A Magyar Szocialista Párt a hagyományoknak megfelelően idén is részt vett az eseményen. Most is sült ponttyal kedveskedtek a tagjaiknak, szimpatizánsaiknak. Gyorsan hosszú sor alakult ki, sokan szerették volna megkóstolni a halat. Szabó Sándor országgyűlési képviselő is beállt segíteni ételt osztani. Elmondta, ő személy szerint a halat minden formában szereti, halászléként, sült halként, bárhogy. A legnagyobb kedvence azonban a paprikás lisztbe forgatott, jól átsütött apró hal. Hozzátette, csak enni szerei a halat, sem elkészíteni, sem kifogni nem. Ez utóbbihoz nincs türelme.

Az MSZP mellett szinte az összes politikai párt várta a szimpatizánsait szombaton, kint volt a FIDESZ, a Jobbik, a DK, és az LMP is a Partfürdőn és mindenütt halászlével készültek.

A legtöbb résztvevőt a Szegedi Idősügyi Tanács mozgatta meg, náluk 23 nyugdíjas szervezet, egyesület 700 tagja vett részt az eseményen. 10 bográcsban főztek, közben beszélgettek, kártyáztak, táncoltak. Szóval nagyon jól érezték magukat. Molnár Sándor Andrásné Zsuzsanna a Postások Szegedi Nyugdíjas Egyesületének elnöke elmondta, már 10 éve vesznek részt a rendezvényen, idén 80 tagjuk jött ki a Partfürdőre, de még Szabadkáról is érkeztek vendégek hozzájuk. Minden évben "nagy bulit csapnak”, halászlét főznek, a tagok süteményekkel, gyümölcsökkel vendégelik meg egymást és az érdeklődőket. „Ezt az eseményt nem lehet kihagyni!” – tette hozzá mosolyogva.

Csányi Lászlóné, Eszter tizedik éve főzi a halászlevet a Partfürdőn. Mint kiemelte, a legfontosabb, hogy éhesek legyenek a vendégek, mert akkor minden elfogy. Idén pontyból készült a hagyományos halászlé, amelybe emellett paprika, hagyma kerül. Már előző nap előkészített mindent, hogy ma már csak a főzésre kelljen koncentrálni. Többet azonban nem akart elárulni a halászléről, mint nevetve mondta „az titok, hogy mitől lesz igazán finom az étel”!

A rendezvény egyik színfoltja a Konfuciusz Intézet, akik már hatodik éve aktív résztvevői az eseménynek. Mohr Richárd, az intézmény vezetője elmondta, idén is kínai halászlevet főztek és kínálják a résztvevőknek. Azt azonban kihangsúlyozta, a magyar és főleg a szegedi halászlé semmivel nem hasonlítható össze. Főleg nem a kínaival, amelyben a tengeri hal mellett savanyú káposzta található és így teljesen más ízvilágot képvisel. Azonban érdemes mindenféleképpen megkóstolni.

A rendezvény megálmodója, szervezője Frank Sándor mesterszakács, aki elmondta, a 22 év alatt egyre finomabbak lettek a halászlevek. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a résztvevők megkóstolják a másik főztjét, eltanulják egymástól az apróbb fortélyokat és így évről évre jobb halászlét főznek.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Nemzetközi Tiszai Halfesztivál