Hirdetés
Szegeden 2018. augusztus 31. 19:41

Halfesztivál, ahol a halat főzik meg és nem a halászt

Képriport
Vasárnap estig 200 mázsa hal, 600 kiló paprika, 160 kiló só és több tonna vöröshagyma ismerkedik meg testközelből is a bográcsokkal a Tisza két partján. Elstartolt a halfesztivál, ahol az idén sem főzik meg a halászt.
Hirdetés

– Huszonkét évvel ezelőtt, amikor a barátaimmal elhatároztuk, hogy halfesztivált rendezünk Szegeden, ezer adag halászlével álltunk ki a Roosevelt térre és azt tippelgettük, mennyi marad a bográcsban estére. Egy óra alatt az összes étel elfogyott, nem győztek reklamálni az emberek, hogy nincs halászlé. Akkor tudtuk, jó dologba vágtuk a fejszénket – mondta a 22. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál megnyitója után Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács.

A szegedi paprika és makói hagyma a jó halászlé titka

A fesztivál ötletgazdájától azt is megtudtuk, a három nap alatt a rondellán álló 3500 literes órásbográcsot négyszer is megtöltik majd nyersanyaggal, amiből 28 ezer adag halászlét mérhetnek majd ki.

– Hogy mi a jó halászlé titka? Öt dolog biztosan kell hozzá: víz, Fehér-tói hal, szegedi paprika, makói hagyma és parajdi só – mondta a mesterszakács.

Frank Sándor szerint az étel titka, hogy az alaplé elkészítéséhez többféle hal csontját, fejét használják fel. Ezeket a bográcsban szegedi zöldpaprikával, paradicsommal és makói vöröshagymával körülbelül két óráig főzik. Ha elkészült, alaposan átpasszírozzák, úgy, hogy csak a csontok maradjanak. Az így kapott sűrű alaplébe teszik bele a beirdalt, kifilézett halszeleteket, megfőzik és szegedi pirospaprikával ízesítik.

Hát ennyi! Ugye nem is bonyolult?

Kinek a halászlé, kinek a csülkös pacal

Azt gondolnánk, három napig halat hallal esznek a szegediek, de ez csak részben lesz így, hiszen a rakparton felállított közel félszáz sátorban a halászlé mellett kínálnak mindenféle sült halat, de a hagyományos lacikonyhák ételeit és pörkölteket is megtalálni a fesztiválon.

A filézett vegyes halászlé adagját 1800 és 2200 forint között kínálják, a sült hal tíz dekáját fajtától függően 700 és 1200 forint között teszik a mérlegre. Harcsapaprikást pedig 1900 forintért falatozhatunk.

A szegedi fesztiválok állandó résztvevője, az ország első számú cigányvendéglőse most is itt van a Tisza-parton. Ásós Géza konyhájából 1900 forintért jól is lehet lakni: ennyibe kerül egy adag csülkös pacal, a cigány káposzta és a birkapörkölt is. Ha valaki lightosabb ételre vágyik, az vehet magának kézműves kenyérlángost: kolbászosat 700-ért, fullosat ezer forintért.

Ha eszünk, arra persze inni is kell! A korsó Sopronit 400 és 500 forintért kínálják, a módosabb, házi komlólének 650-700 forint korsója. Kávét 350 forinttól ezerig ihatunk, igaz, abba már némi alkoholt is csepegtetnek. Fél liter PET-palackos üdítő 500, ugyanyennyi ásványvíz 400 forint.

Az édesszájúak ehetnek házirétest, darabonként 300 forintért, vagy erdélyi kürtőskalácsot egy ezresért.

De akkor mennyi halat is eszünk?

A főszervezők szerint a fesztivált több mint két évtizeddel ezelőtt azzal a céllal indították útjára, hogy népszerűsítsék a halfogyasztást. Úgy tűnik, ez sikerült is. A szegediek 22 évvel ezelőtt 3 és fél kiló halat fogyasztottak el évente, ez mára megközelíti a tíz kilogrammot.

Országosan nem ilyen jó a helyzet, tudtuk meg az Agrármarketing Centrum sátrában, ahol egy 2020-ig tartó országos akció keretében, Kapj rá! elnevezéssel most éppen Szegeden kampányolnak a halfogyasztás mellett.

Busa- és harcsapástétommal megkent kifli karikákkal kínálják az arra járókat, hogy bizonyítsák, nemcsak egészséges, de finom is a „busa húsa”.

– Én maradok a marhapörköltnél! – mondta egy középkorú férfi, miután megkóstolta a halas szendvicsfalatokat. Pedig még receptfüzeteket is kapott, hogy sok halas ételt főzhessen otthon a felesége – persze csak akkor, ha át is adja neki.

Péntek a bemelegítésé, szombaton már százan főznek Újszegeden

A háromnapos fesztivál leglátványosabb eseményét holnap, szombaton rendezik az Újszegedi Partfürdőn, ahol baráti társaságok, munkahelyi kollektívák, amatőr- és mesterszakácsok mérik majd össze halfőző tudományukat.

Az idén közel száz csapat főzi majd a halászlét szombaton reggel 9 órától a Tisza újszegedi partján.

A gasztronómiai kínálat mellett most is számos kulturális és szórakoztató programmal várják a látogatókat a szervezők.

Pénteken az Útközband Együttes, és az Irigy Hónaljmirigy ad koncertet, majd a Zsomboys muzsikájára lehet utcabálozni. Szombaton délelőtt 11 órakor hagyományosan egy ejtőernyős boszorkány hozza a szegedi paprikát az óriásbográcsban készülő, hétezer adag halászléhez.

A szombati nap újdonsága az a családi délután, ahol többek között arcfestéssel, bohóclufikkal, akrobatikus műsorral és gyerekeknek szóló táncos-zenés produkciókkal várják a szegedieket, majd 20 órától a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek musicalestje zárja a napot.

Vasárnap este lép fel a fesztivál idei sztárvendége, a Balkan Fanatik, a koncert után, 21 órától pedig tűzijáték zárja a halfesztivált és az idei nyarat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Frank Sándor gasztronómia Nemzetközi Tiszai Halfesztivál