Hirdetés
Hirdetés
Színes 2018. augusztus 30. 13:23 Forrás: MTI

Szaharai meleg hosszú heteken át – mégsem dőltek a melegrekordok

Idén nyáron egy, de szokatlanul hosszú hőségperiódus volt Magyarországon: a klimatológiai adatsorokat vizsgálva a XX. század vége óta jelentősen emelkedik a hőségnapok száma.

Hirdetés

Az 1970-es évek nagyon kiegyenlített nyarain a hőségnapok száma – amikor a hőmérséklet 30 fok felé emelkedik – még a tízet sem érte el. A 2000-es években számuk nem egyszer a 35–40-et is meghaladta, sőt a több szempontból rekordnak számító 2003-ban Budapesten hatvanegy napon emelkedett a hőmérséklet 30 fok fölé. Már most biztos, idén is nagyon magas lesz a hőségnapok száma országos átlagban. Míg a korábbi nyarakon rendszerint több, de rövidebb hőhullámból adódott a relatív magas szám, idén egy szokatlanul hosszú hőségperiódus volt tapasztalható. A július végén kezdődött hosszú kánikulának egy augusztus 24-én érkező hidegfront vetett véget.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján Mezőkovácsházán, Püspökladányban és Szeghalmon, egészen pontosan Töviskesen július 24. és augusztus 25. között harminchárom egymást követő napon a napi maximum hőmérséklet elérte vagy meghaladta a 30 fokot. Erre a XX. század eleje, a megbízható meteorológiai mérések kezdete óta nem volt példa Magyarországon.

Az Alföld délkeleti részén is sokfelé kiemelkedően hosszú volt a hőségperiódus:

  • Derekegyházon, Dombegyházon, Szikáncson és Sarkadon 32,
  • a Békés megyei Eleken 31,
  • Makón, Szegeden és Békéscsabán 28 napon keresztül

megszakítás nélkül volt 30 foknál melegebb.

A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy bár még nincs vége a nyárnak, de a 2018-as év legmelegebb évszaka „furcsa szezonként” vonul majd be a magyarországi klímatörténetbe.

A nyár folyamán – az elmúlt évekkel ellentétben – szélsőségesen erős hőhullám nem alakult ki. Ezt bizonyítja, hogy egyetlen napi legmagasabb hőmérsékleti rekord sem dőlt meg.

Sőt az eddig mért legmagasabb hőmérséklet, a Budakalászon augusztus 9-én mért 36,6 fok a XXI. század nyarai közül a második legalacsonyabb érték.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hőség hőségriadó időjárás kánikula melegrekord meteorológia nyár Országos Meteorológiai Szolgálat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés