Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. augusztus 28. 16:02

Csomagolóüzem épülhet a dorozsmai nagybani piac területén

Elővásárlási jogával élve a Floratom-Ker TÉSZ 535 millió forintért vásárolta meg a többségi tulajdonos szegedi önkormányzat részesedését a Dorozsmai Nagybani Piac Kft.-ben. Ezzel egy közel tíz hektáros területhez jutott, amelyen zöldség- és gyümölcscsomagoló üzem létrehozását tervezik.

Hirdetés

– Miután a Floratom-Ker Termelői Értékesítő Szövetkezet kifizette a vételárat az önkormányzatnak, olyan területhez jutott, mely szomszédos az 1600 négyzetméter alapterületű hűtőházával. Ez egy olyan előny, amelyet érdemes kihasználni – nyilatkozta Nagy Árpád, igazgatósági tag. Elsősorban paradicsomot és paprikát tárolnak a hűtőházban, ahonnan a nyári hónapokban akár 30 ezer rekesz zöldséget is elszállítanak. A szegedi központú cégről tudni kell, hogy Magyarországon ők kezdték el először a paradicsom föld nélküli termesztését, ami azt jelenti, hogy a szükséges tápanyagokat mesterségesen juttatják el a növényekhez, így a paradicsomtövek egy éven keresztül folyamatosan termést hoznak. Az eljárás nagy előnye, hogy a termőföldben élő és szaporodó kártevők nem támadják meg a növényeket.

Ahhoz, hogy bővíthessék piaci tevékenységüket, az eddiginél több terméküket kell becsomagolniuk, ugyanis világszerte ez a trend. Ez higiénés szempontból is fontos, hiszen a vásárlók nem érintkeznek közvetlenül a termékkel, így fertőző betegségek sem jutnak át egyik emberről a másikra azáltal, hogy megtapogattak például egy paprikát, másrészt a szállítást biztonságosabbá teszi. Egyelőre nincs annyi tőkéje a cégnek, hogy önállóan kezdjenek a bővítéshez, de igyekeznek partnereket bevonni.

Leginkább abban bíznak, hogy lesz olyan uniós pályázat, amely a profiljukba vág, így kormányzati forrásokkal kiegészítve a beruházáshoz szükséges összeget elő tudják teremteni. Addig is – ígéretüknek megfelelően – a birtokukba került területen minden hónapban egyszer megtartják a hagyományos kirakodóvásárt, amelyet az eladáskor feltételül szabott számukra az önkormányzat. A hűtőház jelenleg 15–20 embernek ad munkát, ám ha megépülne a csomagolóüzem, akkor újabb munkahelyeket teremtenének. Nagy Árpád úgy véli, reális cél lehet, hogy 2020 környékén már elindulhat az üzem építése, ugyanis központi forrásból, még a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban jut pénz az ilyen beruházásokra.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kiskundorozsma nagybani piac Dorozsmai Nagybani Piac Kft. Floratom-Ker TÉSZ
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés