Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. augusztus 26. 18:16 Forrás: Szegedi Tükör

MEFESZ 2.0: Szegedről indult a Független Diákparlament rendezvénysorozata

A lehetetlenre vállalkoznak: azt akarják, hogy meghallgassák őket is a döntéshozók. Hyde Park Speaker's Corner – ahol az olvasó nemcsak olvas(hat), hanem ír(hat) is. Tarnay Kristóf Ábel levele először a Szegedi Tükörben jelent meg.

Hirdetés

Semmit rólunk nélkülünk!

A Független Diákparlament, Magyarország legnagyobb civil diákképviselete, immáron negyedik éve, ismét az év elején demokratikusan megválasztott diákképviselők által gyűjtötte egybe rengeteg diák véleményét minden iskolatípusból a kistelepülésektől a fővárosig. Diákképviseletünk éves munkája – két plenáris ülés és választott bizottságok – során a diákok meglátásait, problémafelvetéseit a megoldási javaslatokkal idén százpontos komplex oktatáspolitikai javaslatcsomagba gyűjtötte össze, amelyet digitálisan, majd papír alapon is átnyújtottunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Jelenleg a választ várjuk, de ezalatt sem vagyunk tétlenek!

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Idén ismét országjáró turnéra indulunk, és miután a Facebook közösségi oldalunkon tartott szavazáson Szeged kapta a legtöbb szavazatot (még a fővárost is megelőzve!), augusztus 21-én Szegedről indult a rendezvénysorozat – a Szegedi Civil Hálóval együttműködésben mutattuk be szervezetünk működését és a munkánkba való bekapcsolódás lehetőségét diáktársainknak.

A cél, hogy minél többen ismerkedjenek meg a választott képviselőkből felépülő civil társaságunkkal, hogy az októberben megtartott 2018/2019-es tanévi diákképviselő-választásra még az eddiginél is több jelölt jelentkezzen, és több diák szavazzon! Minden magyarországi diák részt vehet ugyanis a választáson, és mivel azt online tartjuk, a távolsági korlátok sem jelentenek akadályt.

Az idei tanévre választott képviselők mandátuma hamarosan lejár, így a jövőbe tekintés mellett érdemes számot is vetni az idei évünkkel. Az év eleji sokezres diáktüntetések ráirányították a figyelmet a diákságra és legfontosabb problémáinkra: mások mellett a túlterheltség, a tananyag korszerűtlensége és az oktatás egész struktúrájából hiányzó demokrácia. Az utcára kivitt tömeg immáron világossá tette: rengetegen tartják fontos problémának ezeket, nem csupán pár tucat unatkozó belvárosi elitgimnazista hülyeségéről van szó. Emellett pont a tüntetések kapcsán ismét meg tudtuk jeleníteni a diákokat a médiában, az oktatásügy kapcsán azok hangját, akik közvetlenül érintettek benne.

Emellett a Civil Közoktatási Platformmal együttműködésben kreatív pályázatot is tartottunk a diákoknak, részt vettünk számos rendezvényen, köztük egy berlini klímavédelmi konferencián, amelynek hozadékaként a közeljövőben az oktatásügy fenntarthatósági aspektusaira is összpontosítani kívánunk, valamint a nyilvánosság eszközével megállítottuk egy komáromi iskola diákjainak nyilvános megszégyenítését azáltal, hogy közszemlére tette az iskolavezetés, ki kapott megrovást.

Nem állunk le, folytatjuk, immár fél évtizede! Ez alatt az idő alatt számos kihívással kellett szembenéznünk, belefutottunk minden problémába, minden kontakthibás projektorba és minden leázott plakátpapírba. Voltak hibáink, és voltak, akik nem tudtak túllépni mások botlásain. Voltunk Soros bábszínháza, illegitim tömeg, és volt, hogy a minisztérium már azelőtt ismerni vélte követeléseinket, hogy azokat átadtuk volna. De nem adjuk fel, célunk, hogy minden oktatási döntéshozó szeme előtt ott lebegjen a diákok sokasága, amely harsogja minden minket érintő döntés előtt: semmit rólunk nélkülünk!

Tarnay Kristóf Ábel
Kommunikációs koordinátor, Független Diákparlament

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Független Diákparlament oktatás oktatásügy HPSC Tarnay Kristóf Ábel
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés