Hirdetés
Szegeden 2018. augusztus 26. 13:40

Helyükön az első vasbetoncsövek a Tápéi-főcsatornában

Képriport
Folyamatos a munka a Rába és a Beszterce utca között, megnéztük, mennyit haladtak a felújítással, sőt egy, a Rába utcában élő asszonnyal a szép időkre is visszaemlékeztünk.

– Valaha ez egy nagyon szép, tiszta öntözőcsatorna volt. Amikor ide költöztünk, egészen a hetvenes évekig innen locsolták túlparti a földeket. A Tiszából vezették ki a vizet a gátőrháznál, és oda is vezették vissza. Szabályozták vele a folyó magasságát is, de elsősorban öntözésre használták. Akkoriban a víz szintje sokkal magasabban volt, a mostani állapothoz képest legalább hatvan–nyolcvan centivel. Befolyt ide persze az esővíz is, amikor elkészültek errefelé a nyílt szelvényű csatornák, akkor azokat is ide kötötték be. Korábban azért is volt tiszta a víz, mert szivattyúzták, folyamatosan mozgott: a gátőrháznál is szivattyúzták és a vízügyi igazgatóságnál is, ahol visszaemelték a Tiszába. Majd szép lassan elkezdett leromlani az állapota – emlékezett vissza Vincze Gyuláné, Viktória a tápéi csatorna boldog hőskorára. Az asszony a Rába utcában lakik, szülei költöztek ide még a hatvanas években, azóta is itt él a családi házban.

Szakaszolják az építkezést. Kattintson fönti képünkre, és nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A hetvenes években aztán elkezdték fölparcellázni a tsz földjeit. Elkezdtek építkezni. A mezőgazdasági termelés visszaszorult, nem kellett már öntözni, elkezdték elhanyagolni a főcsatornát. – Benne volt ebben a csatornában minden és mindenki már... Egyre jobban elkezdett föliszaposodni, elkezdte visszavenni a természet azt, ami az övé volt korábban: beszakadt rendszeresen az oldala, mocsarasodni kezdett, a nád is teljesen elburjánzott. Egész egyszerűen nem törődtek vele hosszú éveken, sőt évtizedeken át, nem csoda hát, hogy ez lett belőle. Takarítás címszóval többnyire levágták a nádat, de nem szedték ki például... Szerintem azzal több kárt csináltak akkor, mint hasznot. Elhanyagolta a vízügy, nincs erre jobb kifejezés. Egyre rohamosabban romlott a csatorna állaga – mondta Vinczéné Viktória.

Vinczéné Viktória kislányként még fürdött is a csatornában. Akkor még Beszterce utca nem is létezett, a helyén mezőgazdasági művelés folyt, a növényeket öntözték a csatorna vizével

Július közepén kezdték el

A Tápéi-főcsatornát bő egy hónapja, július 19-én kezdték el felújítani. Az önkormányzat és a csatornamű-társulat közösen 300 millió forintot biztosít a beruházás elvégzéséhez. A kivitelező hatszázharmincöt méter hosszan egy nyolcvan centiméter átmérőjű vasbetoncsövet tesznek le a csatorna aljára. A beruházást 210 nap alatt végezné el a kivitelező.

Az asszony azt is elmondta, nem nagyon lehetne találni senkit itt a környéken, aki ne örülne annak, hogy megcsinálják, befedik végre a csatornát. – Az utóbbi években már borzasztóan büdös volt, rengeteg volt a szúnyog. Örülünk, hogy lett rá pénz és elkezdték végre megcsinálni. Kíváncsi leszek, hogy fog kinézni a terület, ha csak betemetik és bevetik fűvel, már az is sokkal jobb lesz, mint a mostani állapot. Abban azért én nem bízom, hogy jövőre már itt családi nap lenne. A búcsú tere is egy elmocsarasodott vályogvető gödör volt, ott is évek kellettek, míg a parkból valóban park lesz. Azaz nem tartom valószínűnek, hogy jövő tavasszal már viruló zöld terület lesz itt, de hogy szebb és jobb lesz a mostani állapotnál, az biztos.

A csatorna befedésével két utca még közelebb kerülhet egymáshoz: a Beszterce és a Rába utca középen is átjárható lesz száraz lábbal. – Amikor ide költöztünk, nagyon sok gyerek rohangált itt, én is, mostanra meg nagyon sok özvegyasszony él itt. Mostanában költözött ide egy-két fiatal család is, de a többség évtizedek óta itt él. Eddig is átköszöntünk egymásnak a túlpartra, ez nem fog változni. Hogy lesz-e nagyobb élet, ez már inkább a fiatalabbakon múlik. Ha lesz itt egy-két pad, akkor könnyebben kiülünk majd beszélgetni. Hiányzik-e majd a csatorna? A gyerekkorom csatornája hiányozna, ez a mostani nem. Akkor még fürödtünk benne, sőt sokan horgásztak is, az a csatorna enyhet adott a hőségben, nem baj hát, hogy befedik. Tudjuk, a régi állapotokat nem lehet helyreállítani, az már a régmúlt, izgatottan várjuk a jövőt. Egész jól haladnak egyébként a munkások.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csatorna Tápé