Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Best of Ákos, remek Jess Glynne, aztán veretés hajnalig: ilyen volt a SZIN második napja
Művház 2018. augusztus 24. 20:52

Best of Ákos, remek Jess Glynne, aztán veretés hajnalig: ilyen volt a SZIN második napja

Képriport
Ha azt mondtuk, hogy szerdán erősen kezdett a SZIN, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a csütörtökön hasonlóan folytatódott. Sokan voltak és nagy buli volt a Partfürdőn.

Az este legnagyobb tömeget vonzó koncertjét Ákos adta, ami mondjuk cseppet sem volt meglepő, ismerve, mekkora érdeklődés szokta kísérni a szegedi fellépéseit. A Kossuth-díjas énekes egyidős a SZIN-nel, ő is idén 50, ment is a nosztalgiázás erősen, Ákos rögtön a koncert elején eljátszotta egyik legrégebbi dalát, a Calypsót a legelső Bonanza-albumról, majd a hátralévő nagyjából két órában kis túlzással egy komplett Best of Ákost hallhatott a közönség a Hellótól a Keresem az utamon át a Majom a ketrecbenen keresztül egészen az Igazánig. És a best of-ba most bele kell érteni a Bonanza-korszakot is, hiszen előkerült például az 1984 és a Monumentum, a Valami véget ért, a Búcsúdal is, de aki eléggé figyelt, az észrevehette, hogy egy szintifutam erejéig Ákos és zenekara Induljon a banzai!-t is megidézte a koncert legvégén. Mindennek meg is lett az eredménye: a hatalmas tömeg lényegében végig énekelte az egész koncertet, ami persze egyébként is így szokott lenni Ákos esetében, de most valószínűleg az is fejből tudta szinte az összes dalt, aki nem az énekes életművével kel és fekszik.

Ákos után a nagyszínpadon egy közel egy órás szünet következett, majd az este külföldi sztárfellépője, Jess Glynne adott koncertet, akit az idén a Szigeten fellépő Clean Bandit néhány évvel ezelőtti gigaslágeréből, a Rather Be-ből ismert meg a világ. A brit dalszerző-énekesnőre láthatóan kevesebben voltak kíváncsiak, mint a magyar popsztárra, de azért még így is szép számú tömeget vonzott ő is a nagyszínpad elé. Ez a tömeg pedig nagyjából kétféleképpen reagált az énekesnőre: a slágereknél énekelt, tapsolt és bulizott, a kevésbé ismert daloknál pedig kis túlzással tanácstalanul állt, nézelődött, és várta, hogy mikor jön már egy újabb sláger. Márpedig slágere Jess Glynne-nek annyi azért még nincs, hogy csak azokkal töltsön fel egy koncertprogramot, így a műsora közepén egy bő fél órán keresztül lehetett olyan érzése az embernek, hogy a szegedi közönség nem igazán tud mit kezdeni az énekesnővel. Ez pedig már csak azért sem volt túl jó látni, mert eközben a színpadon egy ízig-vérig profi, remekül összerakott zenekar játszott egészen jó, soulos, rnb-s beütésű popzenét. A fehér lány pedig néha olyanokat énekelt a főként fekete zenészekből álló zenekara élén, hogy azt még akár órákon keresztül hallgattuk volna. Szerencsére azért a végére is maradt sláger a valamivel több mint egy órás koncerten, így az utolsó negyed órára újra felpörgött a közönség, és remek hangulatban fejeződött be a nagyszínpad péntek esti programja. A koncert utolsó daláról, az idén ősszel megjelent és a brit toplistát is vezető I'll Be There-ről éppen videónk is van, úgyhogy jól iderakjuk a Facebook-oldalunkról.

Mindeközben a Captain Morgan Arénában a Bëlga csinált szokás szerint hatalmas bulit, idén viszont valami csoda folytán be lehetett rájuk férni, így aki ügyesen lavírozott, akár az első sorokban is ugrálhatott a Magyar nemzeti hiphopra, bólogathatott A gyaloglás végére, vagy kántálhatta, hogy Egy-két-há, na meg a folytatást. Túl sok meglepetés és újdonságot nem tartogat már egy-egy koncertjük, de így is még mindig rendkívül szórakoztatóak, az meg pláne, ahogy az említett slágerüknél több száz ember egyszerre kiabál mindenféle válogatott, cifra káromkodásokat bele a világba. Vannak dolgok, amik századjára is viccesek, ez pont egy ilyen.

Ezen az estén egyébként a fesztiválon fellépett még a többi között PASO, remek hangulatú koncertet adott a Pepsi Nagyszínpadon a Honeybeast, a harmincadik születésnapját ünnepelte a Csík zenekar, énekelt Dér Heni, volt Maszkura és a Tücsökraj is, Ákos előtt pedig a Kowalsky meg a Vega mutatta be, hogy ha a jellegtelen rockzene mellé óriási közhelyekkel teletűzdelt szövegek társulnak, akkor annak mindig megvan a közönsége Magyarországon. 

Aztán volt például még Random Trip is, akik ismét nem hibáztak Szegeden, bár ők egyébként is csak azzal tudnak hibázni, ha nem lépnek fel. Bármerre jártunk a fesztiválon az éjszaka során, nem győztük hallgatni az ismerőseink lelkendezését, hogy mennyire nagyszerű volt a koncertjük. Tizenegy és fél egy között játszottak a Jägermeister Stage-en, ezúttal például az Akkezdet Phiai-ból Saiid és a Mörkből Zentai Márk játszott velük, és tényleg bánhatja, aki kihagyta őket. Ismét kiderült, hogy a jelenlegi magyar könnyűzene egyik legüdítőbb, leginspirálóbb, legjobb dolga az állandóan változó Random Trip.

Hajnalban szokás szerint mindenféle lemezlovas vezényelte a bulizásokat a különböző sátrakban: a bájos Metzker Viki a Captain Morganben rendezett óriási veretést, utána a tinédzserkedvenc Szecsei apátok folytatta hasonlóképpen, a Bomba-Axe Pool Stage-en Pixa baromkodott szokása szerint, míg  a Jägermeister Stage-en Purebeat, Droplex és Daniel Nike tették fel azokat a számokat, amikről azt gondolják, hogy jók.

Erős szerdai kezdés után jól folytatta tehát a SZIN csütörtökön, mostanra pedig már az is kiderült, hogy a pénteki, harmadik SZIN-nap már teltházas, így van egy olyan érzésünk, hogy az előttünk álló hétvégén lesz még néhány emlékezetes pillanata az év legnagyobb szegedi bulijának.

Nézze meg a csütörtök este a fesztiválon készült képeinket a fenti fotóra kattintva!

(kmn)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fesztivál nyár SZIN SZIN 2018