Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. augusztus 24. 18:37

Gyerekként karneválozott, most kijött a SZIN-re, először

Sódar Péterné Andrea újonc azon Szegedi Ifjúsági Napok fesztiválon, amilyennek most ismerjük. Ám a karneválos, felvonulásos változatára jól emlékszik.

Hirdetés

– Alsóvároson születtem és nőttem fel. A dédszüleim és a nagyszüleim viszont Felsővároson éltek. Gyerekként, nyaranta elég sokat voltam náluk, a szüleim dolgoztak, kevés szabadságuk volt. Egyszer nagyszüleim azt mondták, bemegyünk a városba a karneválra! Abban az időben a Szegedi Ifjúsági Napokat karneváli felvonulással nyitották meg. Fogalmam sem volt arról mi lehet az, el sem tudtam képzelni. Villamossal bementünk a belvárosba, és azt figyeltük, hogy a Kossuth Lajos sugárúton hogyan vonulnak a feldíszített autók. A MÁV igazgatósággal szemben, srégen álltunk, onnan néztük a menetet. Ott álltam, és csodálkoztam, gyerekfejjel nagyon érdekes volt, tényleg lenyűgözött – mondta Sódar Péterné Andrea, aki férjével először jött ki „erre” a fesztiválra, de erről nemsokára, most irány vissza a hatvanas évekbe.

Életkép a világűrből a Széchenyi téren: a Szojuz és az Apollo találkozása a SZIN karneváli fölvonulásán 1973-ban (fotók: Fortepan)

– Azt nem értettem igazából, mi ennek az értelme, miért csinálták, de azt láttam, a felnőttek jól szórakoznak, nekem is tetszett a színes forgatag. Később tudtam meg, hogy az egészet az akkori szegedi gyárak KISZ-szervezetei szervezték meg, ők voltak fönn a kocsikon, építették meg a díszleteket. Ezután szinte minden évben kimentünk a karneválra. 1981-ben már barátokkal néztük a felvonulást, amit attól kezdve már a rakparton rendeztek meg. Utána mindig fagyiztunk, sétáltunk a belvárosban, jó volt.

1977.: a közönség már a rakparton várja a karneváli fölvonulást

A SZIN-en viszont most vannak először. – A fiam évek óta járt már ide, most éppen nincs itt de elmondta mire számíthatunk. Mi ugyanis először vagyunk itt a férjemmel. Úgy döntöttünk, kijövünk meghallgatni a Csík zenekart. Igazából azt kapjuk, amire számítottunk: hatalmas a forgatag, nagyon sok a fiatal, nagy a nyüzsgés, mindenki jön-megy, egy nagy buli az egész. Tényleg az. És az is biztos, jövőre is jövünk!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: partfürdő Szegedi Ifjúsági Napok SZIN SZIN 2018
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés