Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. augusztus 24. 16:49

A korrupcióról nem csak beszélni fontos, hanem tenni is kell ellene

Képriport
Idén első alkalommal vett részt a Szegedi Ifjúsági Napokon a Transparency International Magyarország. Csütörtökön a Civil Faluban Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója újságírók, szakértők társaságában beszélt arról, hogyan küzd a szervezet a hazánkban aggasztó méreteket öltő korrupció ellen.

Hirdetés

Sokat hallhatunk az utóbbi években a Transparency International Magyarországról (TIM), ami egyrészről jó, hiszen egy korrupció ellen küzdő szervezet esetében fontos, hogy a közvélemény értesüljön a tevékenységükről, ugyanakkor a kormányhoz közel álló sajtóorgánumok általában Soros-szervezetként emlegetik, ami azt sugallja, hogy aki a kormányhoz közel állók pénzügyeit feszegetik, csakis az ellenség ügynökei lehetnek. Ahhoz képest, hogy a civil szervezetnek mindösszesen hét főállású munkatársa van, eléggé tart tőlük az Orbán-kormány, ami persze részben a munkájuk eredményességét is jelenti.

A TIM tevékenysége három területre fókuszál. Az első az állami korrupció, ami Martin József Péter szerint Magyarországon igen jelentős probléma, hiszen állami szervek sokszor asszisztálnak ehhez, olykor pedig kifejezetten segítik a korrupciós tevékenységeket. Ahogy az igazgató kifejtette a beszélgetésen: egy igen sajátos korrupciós modell épült ki hazánkban, hiszen akiknek üldözniük kéne a visszaéléséket, maguk is a rendszer részei. Főként az ügyészség átpolitizáltsága jelent komoly veszélyt a demokratikus működésre, hiszen lényegében kormányzati felügyelettel működik, így valódi nyomozás és eljárás csak olyan ügyekben indul, amelyeket kormányzati szinten jóváhagytak.

(fotók: Iványi Aurél)

A második fontos terület az üzleti korrupció, amely sok szempontból összefonódott az állami korrupcióval. Mindenki ismeri ugyanis azt a kifejezést, hogy kormányhoz közeli vállalkozó, tehát nincs érzékelhető választóvonal a közpénzek költése és a magánvállalkozások működése között. Vagyis, a közpénz igen könnyen elveszíti a közpénz jellegét, és átvándorol olyan vállalkozók zsebeibe, akik nem piaci alapon üzletelnek, vagyis megkérdőjelezhető gazdagodásuk törvényessége. A TIM számos program keretében vizsgálta az állami és üzleti korrupció összefonódását, ami persze heves ellenreakciókat váltott ki az érintettekből.

Van azonban egy harmadik fontos tevékenységi köre is a szervezetnek. Az állampolgári aktivitás növelése, a polgárok jogainak védelme, illetve öntudatra ébresztése is rendkívül fontos küldetésük. Fontos, hogy a korrupciós tapasztalatok ne kedvetlenítsék el a polgárokat, ezért, ha valahol ilyen jellegű tapasztalatuk van, ne csak legyintsenek, hanem tegyenek az ilyen jelenségek ellen. A tudatos polgár tisztában van azzal, hogy ha közpénzek tűnnek el, azzal őt közvetlen kár éri. Martin József Péter példaként említette a TAO pénzeket, illetve a letelepedési kötvények, melyeket a kormány tudatosan nem tekint közpénznek, pedig bíróság mondta ki, hogy ezek a milliárdok a költségvetés részei, vagyis transzparensen kell kezelni ezeket.

A szervezet igazgatója szerint az is komoly veszély, ha az állampolgárok kezdik megszokni a kedvezőtlen, a demokratikus hagyományoktól idegen tendenciákat. Ilyen például, ha beletörődünk abba, hogy nem azok érvényesülnek, akik a legjobb teljesítményt nyújtják, hanem azok, akiknek jók a kapcsolataik. Ebben a tekintetben sok rokonságot mutat az Orbán-kormány a Kádár-korszakkal, ugyanis a párthűség, a megbízhatóság akkor is a boldogulás alapfeltétele volt.

Az ügyeskedő mentalitás sajnos fellelhető a magyar társadalom minden szegmensében, így például, amikor valaki a munkahelyéről elcsen néhány szerszámot, esetleg a menzáról a konyhafőnök hazaviszi a maradékot, nem az az első gondolatunk, hogy megkárosították a közösséget, hanem, hogy élelmesek. Martin József Péter azt is megemlítette, hogy kutatásaik során voltak jó tapasztalataik is, például a magyarok adófegyelme sokat javult, mióta pénztárgépeket bekötötték a NAV-hoz, és a rendőrök megvesztegetésével is kevesebben próbálkoznak, mint korábban. Ugyanakkor a magyarok korrupciós érzékenysége erősödött, amire jó példa, hogy a Transparency International Magyarország Facebook-oldalának kedvelői az elmúlt négy évben ötször annyian lettek, mint korábban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: partfürdő Szegedi Ifjúsági Napok SZIN SZIN 2018 Transparency International Magyarország
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés