Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. augusztus 24. 11:36

Tóték már a Kisszínházban dobozolnak

Gőzerővel beindult a kőszínházi évad a héten. Míg a Nagyszínházban a Szentivánéji álomra készülnek az alkotók, a Kisszínházban is megkezdődtek a próbák: itt szeptember 28-án Örkény István Tóték című tragikomédiájával nyitják az évadot.

Hirdetés

Örkény István darabját Bezerédi Zoltán rendezésében láthatja majd a közönség.

A rendező az olvasópróbán felhívta a figyelmet arra, hogy a mű már 51 éves, mégsem veszített a jelentőségéből, örökérvényű társadalomkritikájából.

Fél évszázad azonban a színjátszásban hosszú idő: ezért a korabeli színházi ízléshez alkalmazkodó jeleneteket Bíró Bence dramaturggal kihúztak a produkcióból, ezeket ugyanis a mai trendeknek megfelelően már nem szükséges elmondani.

Az alapmű eredetileg filmforgatókönyvnek készült, de az akkori politikai környezetben nem engedélyezte a hatalom, Örkény ezért kidolgozta és megírta regényként a történetet.  

A rendező és a dramaturg most a regényhez írták vissza a darabot, de ez nem azt jelenti, hogy beleírtak a műbe, végig megtartották Örkény István szövegét. Az alkotók a fő szálra koncentráltak, a darab ma is aktuális, reflektál a közhangulatra és a társadalmi feszültségre.

A főbb szerepekben három karakter vívódását láthatjuk arról, mit gondolnak, hogyan kell élniük annak érdekében, hogy megfeleljenek a hatalomnak.

Bezerédi Zoltán szavaival élve a színdarab ördögi haláltánc, hiszen minden, amit a szülők tesznek fiuk érdekében, felesleges: szeretett gyermekük már halott.

Tóth Lajos mátraszentannai tűzoltóparancsnokot és családját nagy megtiszteltetetés éri: fia azt üzeni a frontról, hogy szeretett parancsnoka náluk óhajt regenerálódni, miután az állandó partizánveszély teljesen felőrölte az idegrendszerét.

Az őrnagynak se igényei, se extra kívánságai nincsenek, csak nem bírja a lármát, a tétlenséget, álmatlanságban szenved, és roppant érzékeny bizonyos szagokra.

Tóték fáradságot nem kímélve vetik alá magukat az őrnagy szeszélyeinek, többek között a dobozhajtogatásnak. Fiuk parancsnoka még azt is elvárja tőlük, hogy mindezt örömmel tegyék.

A Tótékat Szegeden utoljára az 1999/2000-es évadban, Funtek Frigyes rendezésében láthatta a közönség. Pedagógusok kérték, hogy állítsa ismét színpadra a teátrum, mivel a mű gimnáziumi kötelező olvasmány.

Az új évadban a diákok a Deák Ferenc bérletben a Szentivánéji álom és a Valahol Európában című produkcióval együtt tekinthetik meg.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kisszínház Szegedi Nemzeti Színház Bezerédi Zoltán Tóték
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés