Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Erdő Péter: Ne vesszünk el a mindennapokban, széles horizonttal gondolkodjunk, hogy megérezzük a közösség értékét
Túl a városon 2018. augusztus 18. 10:34 Forrás: MTI

Erdő Péter: Ne vesszünk el a mindennapokban, széles horizonttal gondolkodjunk, hogy megérezzük a közösség értékét

Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába, ez alapján bontotta ki a magyar értékeket – mondta az esztergom–budapesti érsek.

Hirdetés

Erdő Péter úgy fogalmazott, ahhoz, hogy egy szuverén emberi közösséget elhelyezzen a kozmoszban, világnézetre volt szükség, és Szent István a kereszténységet választotta, ez alapján határozta meg az értékeket. – Ez azóta is ösztönöz arra, hogy ne vesszünk el a mindennapokban, széles horizonttal gondolkodjunk, hogy megérezzük a közösség értékét és azt, miért vagyunk itt – mondta a bíboros, prímás.

Szent István államalapításával kapcsolatban azt mondta, a nyugati keresztény világ számos feltételt szabott, ezért Istvánnak több olyan szabályt kellett hoznia, amellyel „EU-konformmá” tudta tenni az országot.

„Emellett viszont szenvedélyesen kereste, hogy Isten akarata és az egyház elvárása szerint miként lehet szabályozni az életet, és teljes egyházszervezetet akart létrehozni, hogy mások ne szólhassanak bele az irányításba.”

Erdő Péter hangsúlyozta: nagy változás volt, hogy az ország elfogadta a kereszténységet, de Szent István vallotta: úgy kell csatlakozni a keresztény világhoz, hogy a magyarság a múltját, a gyökereit ne felejtse el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: augusztus 20. Erdő Péter nemzeti ünnep Szent István

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés