Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • A kormánypártokat nem érdekelte a devizahitelesek és az ápolási díjak miatt összehívott rendkívüli ülés
Túl a városon 2018. augusztus 17. 18:36 Forrás: MTI

A kormánypártokat nem érdekelte a devizahitelesek és az ápolási díjak miatt összehívott rendkívüli ülés

Senki nem ment el az ülésre, az ellenzéknek erről meg van a véleménye. Az Emminek meg az ellenzékről. Nahát.

Hirdetés

Az ápolási díjakról és a devizahitelekről vitázott volna az ellenzék a kormányoldallal, ezért rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze mára, csakhogy azon a fideszes és KDNP-s képviselők közül senki sem jelent meg. Az ellenzéki pártok szerint a kormány nem törődik a választóikkal és a demokráciával.

Jobbik

Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő szerint a társadalommal szembeni érzéketlenségről tett tanúbizonyságot a kormányoldal azzal, hogy nem vett részt az ülésen, és azt kifogásolta, hogy még egy államtitkárral sem képviseltette magát a kormány az ellenőrzésére hivatott parlament ülésén.

Noha Orbán Viktor, 2010-es nyilatkozatai alapján, jól látta a devizahitel-problémát és a megoldás lehetőségét, az elmúlt nyolc esztendő kormányzati lépései csak arra voltak alkalmasak, hogy a nem érintett társadalmi csoportokkal elhitesse: megoldották a problémát – mondta.

Mint mondta, a devizahitelek zömét valóban a baloldali kormányok alatt vették fel, de az idő jelentős részében a Fidesz által jelölt Járai Zsigmond vezette a nemzeti bankot, aki a svájci jegybankelnök 2004-es figyelmeztetése ellenére sem akadályozta a konstrukció terjedését.

DK

A Demokratikus Koalíció szerint a parlament pénteki, rendkívüli üléséről távolmaradó fideszes és kereszténydemokrata képviselők elárulták a választóikat.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese példa nélkülinek nevezte, hogy a levezető elnökön és a jegyzőn kívül a Fidesz és a KDNP egyetlen képviselője sem volt jelen, és a napirend előtti hozzászólásokra sem válaszolt senki. Ez a magatartás nagyon világosan mutatja, hogy a kormányoldal hogyan tekint a parlamenti demokráciára és az ország polgáraira – mondta.

Az ápolási díjról és a devizahitelekről szerettek volna vitázni, mert ez a két kérdés sok tízezer ember életét érinti – emelte ki. A kormány csak ígérgeti, hogy javít az ápolási díjból élők viszonyain, de nem cselekszik az ügyben. A devizahitelek ügyében pedig a Fidesznek annyira tellett, hogy hazug módon az ellenzéket hibáztassa, az állampolgárok azonban azt várnák el tőlük, hogy közösen találjanak megoldást – jelentette ki Arató Gergely.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a DK kilenctagú frakciójából azért csak négyen vettek részt az ülésen, mert többeknek előre egyeztetett programjuk volt, és a házelnök, természetesen, szokása szerint, úgy tűzte ki az ülés időpontját, hogy nem egyeztetett róla az ellenzékkel.

LMP

Cinikusnak nevezte Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a kormányoldal viselkedését.

A politikus szerint ezzel nem az ellenzéki pártoknak mondtak nemet, hanem annak a félmillió családnak, amely otthon ápolnak családtagot, vagy amelyet devizahitele miatt a kilakoltatás fenyeget.

A Fidesz-KDNP szövetség arra sem vette a fáradságot, hogy államtitkári szinten legalább egy embert odaküldjön – mondta az ülés után, hangsúlyozva, hogy az Országgyűlés határozatképességének fenntartása a kormányoldal felelőssége.

Még az ülés előtt reagált közleményben az Emmi

Hiteltelen az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülésre vonatkozó kezdeményezése, mivel a baloldalnak egyértelmű a felelőssége a devizahitelezési válság kialakulásában – közölte Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az MTI-vel.

Egyértelmű, hogy az ellenzéki pártok öncélú politikai akcióhoz akarják felhasználni a devizakárosultakat – áll a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a kormány számos intézkedést hozott a devizahitelesek megsegítésére, a forintosítással sikerült lezárni a devizahitelek korszakát. 

A bankoknak el kellett számolniuk a devizahiteles ügyfelekkel a tisztességtelen árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt. A banki elszámoltatással mintegy 30 százalékkal csökkentek a törlesztőrészletek, így összesen ezermilliárd forintnyi tehertől szabadultak meg a családok – írták.

A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy minden segítséget megadjanak a rászorulóknak és a hátrányos helyzetűeknek. Elkötelezettek az ápolási díj emelésében, ezért széleskörű párbeszédet indítottak. Több szakmai és érdekképviseleti szervezet véleményét is meghallgatták, így az emelésekről vonatkozó döntés az ősz folyamán megszülethet – ismertették.

Az Emmi tájékoztatása szerint a kormány az alap és az emelt összegű ápolási díjat is megemelte. Emellett új kategóriát – kiemelt ápolási díjat – vezetett be annak érdekében, hogy a legsúlyosabb egészségi állapotban lévő hozzátartozójukat ápolók magasabb összegű támogatáshoz jussanak.

A rendkívüli ülés összehívásáról szóló kezdeményezést jobbikos, LMP-s, DK-s és független képviselők írták alá.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció DK Fidesz Jobbik LMP parlament