Hirdetés
Szegeden 2018. augusztus 17. 14:40

Robban a cukiságbomba: szurikáták születtek a Szegedi Vadasparkban

Képgaléria
A látogatók már meg is figyelhetik a két kölyköt, mert egyre több időt töltenek az üregeken kívül – közölte Veprik Róbert igazgató.
Hirdetés

A szurikátakölykök feltehetően féltestvérek, különböző anyától származhatnak. A nevelésükben az egész csapat szerepet vállal, ahogy a szurikáta családokban ez megszokott.

A hosszú évek óta a Szegedi Vadaspark látogatói közt végzett felmérésen a legnépszerűbbnek választott szurikáták Dél-Afrikában élő kisragadozók, amik főként rovarokkal, apró gerincesekkel, tojásokkal táplálkoznak, de sok növényi eredetű táplálékot is fogyasztanak. Egyik kedvelt csemegéjük a skorpió, amit a szegedi állatkertben rovartáplálékkal helyettesítenek.

A 700 gramm körüli testtömegű cibetmacska-félék szorosan együttműködő családokban élnek, amik egymással azonban időnként véres harcokat is vívhatnak. Kiterjedt üregrendszereket ásnak, ami védelmet biztosít számukra a ragadozókkal szemben. A csapatban a legmagasabb rangú hím és nőstény párzik. A szurikáták utódjai – tizenegy hetes vemhesség után – október és március között vakon és szőrtelenül jönnek a világra.

Hasonlóan a rágcsáló prérikutyákhoz, a szurikáták is őrszemeket állítanak, ezek felegyenesedve figyelik a veszélyt, és azonnal az üregeikbe menekülnek, ha bármi gyanúsat észlelnek. Bár a vadasparki erdőben több olyan állat él, ami akár veszélyes is lehetne rájuk, a figyelmüknek köszönhetően sosem történt „baleset”.

(fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vadaspark Veprik Róbert