Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. augusztus 17. 12:32

1 milliárd 600 millió forint adóssága van az egyetemi klinikáknak

Még nincs teljesen rendben az egészségügy, legalábbis mintha még mindig alul lenne finanszírozva.

Hirdetés

A kormány álláspontja szerint az egészségügyi ellátórendszer egyáltalán nincs alulfinanszírozva. Mégis, „a tavalyi év végi, 45 milliárdos konszolidáció után mintegy 15 milliárdos adóssággal induló 2018-as év első hét hónapja alatt 23 milliárdnyi adósságot, havi átlagban 3,2 milliárdot hoztak össze a kórházak”írja a napi. A honlap sorolja a legnagyobb adósokat is, lásd lent, amelyek között ott van a Szegedi Tudományegyetem is.

Az SZTE klinikái 1 milliárd 600 millió forintnyi adósságot görgetnek maguk előtt.

A napi arra is emlékeztet, a kórházak hat éve állami tulajdonban, irányítás és kontroll alatt vannak, a fekvőbeteg ellátórendszerben végzett kezelések, ellátások árát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőn keresztül (NEAK) az állam nem a valós értékén finanszírozza. Így a veszteséges ellátások végzői, illetve azok az intézmények, amelyek portfóliójában dominálnak az alulfinanszírozott terápiák, mindenképpen adósságot generálnak.

Adóslista

Éllovasa a Péterfy Sándor utcai kórház 2,5 milliárddal, további tizenegy intézmény görget maga előtt több mint egymilliárdos tartozást. A júliusban 233 milliárdnyi számlát nem kifizető Honvédkórház 1,1 milliárd forinttal tartozik, a Szegedi Tudományegyetem csaknem 1,6, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem 1,4-1,4 milliárddal. A budapesti nagy kórházak közül a Dél-pesti Centrumkórház (korábbi Egyesített Szent István Szent László Kórház), a Szent János és a Bajcsy közelíti a 1,5 milliárdot. A nagy, megyei kórházak közül a Békés megyeiben és a Jász-Nagykun Szolnok megyeiben 1,5 milliárd fölé nőtt a tartozás, a Csongrád megyei Bugyi István kórház 1,1 milliárdon áll. A Csongrád megyei Egészségügyi Ellátó Központban, lánykori nevén a hódmezővásárhelyi kórházban 1 milliárdnyi lejárt számla vár kifizetésre.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adósság egészségügy Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés