Színes 2018. augusztus 17. 11:57

Akinek az újszegedi ládagyárban készült az első gitárja

Tátrai Tibor munkásságát nem nagyon kell bemutatni senkinek. Mi most mégis átismételjük egy kicsit annak kapcsán, hogy augusztus 21-én, Zamárdiban a Liszt Ferenc-díjas gitáros, érdemes művész átveheti a Petőfi Rádió zenei életműdíját.

Hirdetés
Hirdetés

Sakk Matt, Kárpátia, Tűzkerék, Juventus, Syrius, Mini, Olympia, Generál, Új Skorpió, Hobo Blues Band, Tátrai Band – zenekarok, amelyekben az ország (egyik) legjobb szólógitárosa, Tátrai Tibor pengetett és szájgitározott. És akit államalapításunk ünnepe után a Balaton partján a Petőfi Rádió is elismer, van is miért. És akinek a különböző egyéb „projektjeit” most ne is említsük.

Diósgyőr, DVTK-stadion, Rockfesztivál. A Syrius együttes tagjai: Baronits Zsolt, Pataki László, Tátrai Tibor (fotók: Fortepan/Urbán Tamás)

Tibusz előbb birkózott majd bokszolt, egyiket sem sokáig, pedig utóbbiban kifejezetten jó volt: tizenhat évesen ifjúsági magyar bajnokként döntött úgy, inkább penget a jobbjával, semmint csapottakat osztogat. Ekkor már túl volt a „sokkon”: látta Radics Bélát, örök példaképét, későbbi tanárát gitározni, akkor döntött úgy, hogy zenélni fog.

Csakhogy a zenéléshez hangszer is kell. 1968-ban nemcsak a drágaság számított, hanem az is, egyáltalán van-e hangszer, jelen esetben gitár, amit meg lehet venni. Tátrai így emlékszik vissza az első gitárjára: – Nekem ez akkor a mennyország kapuját jelentette. Máig megvan, a szegedi ládagyárban készült.

Szintéán Miskolc, tíz évvel később, 1983-ban, immár a Hobo Blues Band tagjaként. A dobok mögött Döme Dezső ül, Tibusz balján egy basszusgitáros legenda, Póka Egon Benedek penget

A ládagyár egészen pontosan az Újszegedi Gőzfűrész és Ládagyár Rt. volt, ma már nincs meg Odessza lakótelepi háza foglalják el a területet. A Fortepanon is látható fényképen, a lakótelep első téglablokkos házainak a szomszédságában még ott a gyár, illetve az udvarának részlete, itt készült az a bizonyos ütött-kopott hangszer, amelyen Tátrai Tibor autodidakta módon elkezdett játszani, tanulni, hogy aztán végigzenélje az életét.

Újszeged, az épülő Odessza. Előtérben nem Tüzép-telep, hanem a ládagyár lerakata látható (fotó: Fortepan/VÁTI)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gitár Újszeged Tátrai Tibor Újszegedi Gőzfűrész és Ládagyár Rt.