Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. augusztus 16. 13:21

A SZIN 50 árnyalata – Négy napba sűrítve

Képriport
Rendkívüli az érdeklődés a jubileumi Szegedi Ifjúsági Napok iránt. Egy héttel a fesztivál kezdete előtt már javában zajlanak az előkészületek, csinosítják a Partfürdőt, építik a színpadokat.

Hirdetés

Augusztus 22-én kezdődik Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező fesztiválja, az idén 50 éves Szegedi Ifjúsági Napok. A sajtó számára szervezett helyszíni bejáráson Kolonics Erika a fesztivál igazgatója elmondta, a felfokozott érdeklődést jelzi, hogy eddig 30 százalékkal több bérletet értékesítettek, mint tavaly, a napi jegyeknek pedig a duplája fogyott el. Nem csoda, hogy 13 országból érkeznek zenerajongók, hiszen a négynapos nyárzáró fesztiválra érkezik többek között Sean Paul, a Pet Shop Boys, Jess Glynne. Wilkinson, Faithless Dj set és a hazai poprock élvonala Ákostól a Halott Pénzen át Lovasi Andrásig.

A csütörtök déli bejáráson részt vett Botka László polgármester is, aki az ötven éves rendezvény jelentőségéről, a város kulturális életében betöltött szerepéről beszélt – A fél évszázad alatt generációk nőttek fel a Szegedi Ifjúsági Napokon és büszkén mondhatjuk, hogy Szeged kiemelt részévé vált. Az itt töltött idő alatt a fesztiválozók megismerhetik a Napfény városának minden szépségét és a szegediek vendégszeretetét, így a későbbiekben is szívesen visszatérnek hozzánk –fogalmazott a polgármester. Hogy méltóképpen tudják megszervezni a jubileumi fesztivált, a város a promócióra és egyéb szervezési költségekre plusz 50 millió forintot adott a szokásos támogatáson felül.

A SZIN története egyébként három korszakra osztható. Az első korszakban 1968-tól egészen a rendszerváltásig a KISZ és az Expressz Ifjúsági és Diák Utazási Iroda szervezte a fesztivált. A SZIN-re érkező fiatalok ezen a néhány napon elengedhették magukat, önfeledten szórakozhattak mindenféle retorzió nélkül. A rendszerváltást követően (1990–2002) Szurdi Zsolt – a Szeged Városi Rock Klub vezetője és a Gőzerő zenekar alapítója – tartotta életben a fesztivál lángját. A zenész, polihisztor által szervezett rendezvény kisebb volumenű volt a korábbi évekhez képest, azonban megtartotta annak szellemiségét.

A 2000-es évek elején, mint a főnixmadár, úgy támadt fel poraiból a SZIN. 2003-ban a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a szervezési feladatokat az Ifjúsági Házra bízta. A fesztivál új arculattal tért vissza a köztudatba, de a régi értékeket megtartva: Szabadság, Szerelem, Zene. Ezeket a hagyományokat szeretné továbbvinni a mostani fesztivál is, ám már minden nagyobb méretű, és a modern igényeket kielégítve komplex szolgáltatást kínál a résztvevőknek.

Az idei fesztiválon 10 zenei színpadon a 4 nap alatt 1395 fellépő fog megfordulni, a több mint 150 zenei program során.

A SZIN-en 537 fő fog dolgozni egészen a színpadok technika személyzetétől a szemétszedőkig, hogy minden adott legyen a szórakozáshoz.

A Nagykörút hosszúságával vetélkedve 5890 méter elektromos kábelt használnak fel a szervezők, és 55 tonna fémvázszerkezetet mozgattak meg a színpadépítők a Borsodi Nagyszínpad és a Pepsi Nagyszínpad felépítése során, ez pedig 9,1 darab afrikai elefántbika súlyának felel meg. Ötezer négyzetméter mobil padozatot raktak le a Partfürdőre, hogy a fesztiválozók kényelmesen, de legfőképpen pormentesen szórakozzanak. A tizenöt fős szervezői stáb az elmúlt SZIN óta 28 ezer 750 munkaórát töltött a szervezéssel.

Vannak egészen őrült rekordok és különlegességek is az 50. SZIN-nel kapcsolatosan. A legtávolabbi jegyvásárló a 2861 kilométerre lévő Finnországi Vaasa városából érkezik és 58 ezer 785 fő töltötte le a SZIN hivatalos mobil applikációját az elmúlt egy évben. Az idei SZINre érkező egyik külföldi fellépő kiemelt kérése volt, hogy a koncert előtt szeretne imádkozni, így a szervezőknek egy mobil kápolnát kell kialakítani a backstageben. Lesz más építkezés is a Partfürdőn, de az majd a fesztivál után kezdődik. Botka László polgármester ugyanis bejelentette, hogy rövidesen elkezdődik a fesztiválnak otthont adó komplexum rekonstrukciója, így várhatóan jövőre egy megújult Partfürdőn rendezik már majd meg a SZIN-t.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László SZIN elektronikus zene fesztivál nyár pop rock
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés