Hirdetés
Túl a városon 2018. augusztus 15. 20:19 Forrás: MTI

DK: A kormány semmilyen kritikus hangot nem tűr el

Ezt mutatja a Magyar Tudományos Akadémia esete is Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke szerint.

A politikus szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, a kormány az övétől eltérő véleményt nem hajlandó elfogadni, tolerálni, minden más hangot megpróbál kiiktatni.

Ez a demokrácia megcsúfolása, a kormány a legrosszabb úton jár, Erdogan és Putyin útján halad – fogalmazott.

Arról beszélt, hogy amikor a költségvetés készült, az MTA költségvetését lenyúlta az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és ugyan most elterjedt a hír, hogy a kormány hajlandó módosításokra, de csak bizonyos feltételek esetén. Ezzel szerinte a kormány kísérletet tesz az MTA megzsarolására.

Niedermüller Péter úgy látja, a kormány szerint fontos a nemzeti örökség, a történelem, a hagyományok, de ennek része az MTA is.

Kijelentette: a tudomány nem lehet politikai hovatartozás kérdése, ezért az MTA vezetése nem fogadhat el elvtelen kompromisszumokat. 

A DK egyúttal felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy álljanak az MTA és a tudomány szabadságának oldalára, mert ebben az ügyben nem pártpolitikáról van szó – mondta Niedermüller.

A politikus arról is beszélt, hogy a napokban felmerült, hogy az MTA ne aktuálpolitizáljon, ne szóljon bele politikai kérdésekbe, pedig szerinte ez egy fontos testület, ami igenis megszólalhat politikai kérdésekben, és a kormány nem várhatja el, hogy csak neki megfelelő véleményt fogalmazzon meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció DK Magyar Tudományos Akadémia MTA Orbán-kormány