Hirdetés
Túl a városon 2018. augusztus 14. 20:31 Forrás: MTI

Lázár János a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos lesz

Augusztus 15-től tölti be ezt a tisztséget, pénzt nem kap érte. Lázár az előző Orbán-kormányban a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt. 

A keddi Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki utasítás szerint a kinevezés célja a nemdohányzók védelme érdekében eddig tett kormányzati intézkedések eredményeinek megőrzése, a további kormányzati teendők – és ezzel összefüggésben a dohánypiac szabályozására irányuló kormányzati feladatok – előkészítése, összehangolása.

A miniszterelnöki biztos feladata, hogy összehangolja a nemdohányzók védelme érdekében végrehajtandó rövid és középtávú kormányzati stratégia kidolgozását, javaslatot tegyen a nemdohányzók védelmével kapcsolatos hazai hatósági eljárások hatékonyságának javítására, valamint az új típusú dohánytermékek, illetve az elektronikus cigaretták fogyasztását befolyásoló folyamatokkal kapcsolatos kormányzati álláspontra. 

A miniszterelnöki megbízott a dohánytermékek vonatkozásában részt vesz a közép- és hosszú távú jövedéki és adózási stratégia kidolgozásában, továbbá képviseli a kormány álláspontját az európai uniós és nemzetközi szervezetek előtt. 

A nemdohányzók fokozottabb védelmének összehangolására, továbbá a dohánypiac folyamatos változása okán előterjesztéseket készít a jogszabályok módosítására. 

Összehangolja a hazai dohánytermesztés fenntarthatóságával kapcsolatos kormányzati stratégiát, és felügyeli annak végrehajtását.

Megalkotja az egységes dohánypiaci felügyelet létrehozására vonatkozó kormányzati koncepciót, felügyeli a dohánytermékek nyomon követésével kapcsolatos kormányzati feladatok végrehajtását.

A miniszterelnöki biztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, munkáját a Miniszterelnöki Kormányiroda szervezetén belül működő egyfős titkárság segíti, feladatköre ellátásáért nem részesül a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény (ksztv) szerinti díjazásban.

(fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: dohányzás Lázár János Orbán Viktor