Hirdetés
Túl a városon 2018. augusztus 14. 15:52

Naponta mentem át a hídon, ma éppen nem...

Nem kellett ma dolgoznia menni a szegedi Beke Szabolcsnak, aki rendszeresen használja, használta a Genovánál leomlott hidat.

Hirdetés

A Sky TG24 olasz hírtelevízió azt jelentette, hogy a Morandi híd 200 méteres, ipari övezet fölött átívelő szakasza omlott le. Az olasz rendőrség a Twitteren azt közölte, hirtelen heves vihar támadt, emiatt dőlt össze a híd. Eddig huszonketten haltak meg a tragédiában. Utolértük az Olaszországban, Arenzanóban élő, Szegeden született Beke Szabolcsot, aki naponta legalább kétszer használta a hidat: Genovába ingázik dolgozni.

Beke Szabolcs: Általában reggel kilenc körül mentem át a hídon, a tragédia később történt, de mégis jó érzés, akármennyire is hátborzongató, hogy nem kellett ma mennem dolgozni.

– Egy kutatóintézetben dolgozom Genovában, harminc kilométert ingázom napi szinten ezen az autópályán. Nagyon sok az alagút is, és része ez a viadukt is a sztrádának. Kétszer két sávos híd, leállósávokkal. Azt kell mondjam, kész csoda, hogy csak ennyi autó volt akkor éppen rajta. Nem egyszer előfordult, hogy állni kellett rajta a dugóban. Ezen a hídon, nem túlzás, mindenki átkel, aki Novarából, vagy akár még San Remóból, Monte Carlóból, azaz a Ligur-tenger partjáról tart Genovába. Sőt, itt van lehetőség északra, Milánó felé is elmenni, azaz tényleg nagyon forgalmas, fontos híd – volt – mondta Beke Szabolcs.

Arenzano–Genova a Google útvonaltervezőjén: jó harminc kilométer

Hogy „lefordítsuk” Csongrád megyére az Arenzano–Genova távolságot: ha valaki Makóról Szegedre ingázik naponta az autópályán, körülbelül ugyanannyit utazott volna. A Móra Ferenc híd is körülbelül ilyen hosszú. – Negyven méteres mélység fölött ívelt át a híd, képtelenség túlélni egy ekkora zuhanást. Tegnap kiadtak egy riasztást, egy Alertát a rossz időjárás miatt. Korábban voltak természeti katasztrófák, nem ekkora és ilyen súlyúak, de akkor vezették be ezeket a figyelmeztetéseket. Vörös riasztást adtak ki mára. Általában reggel kilenc körül mentem át a hídon, a tragédia később történt, de mégis jó érzés, akármennyire is hátborzongató, hogy nem kellett ma mennem dolgozni. Fogalmam sincs, mi lesz eztán, nyilván alsóbb rendű utakon fogunk kerülni, de borzasztó, fölfoghatatlan ez a tragédia. Megtippelni sem tudom, mikor állhat helyre a forgalom ezen az autópályán, mikorra épülhet újjá a híd.

A híd, amikor még állt – a Google 3D térképrészlete

Nyitóképünket a World News Twitter-oldaláról vettük át.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Olaszország Beke Szabolcs Genova