Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. augusztus 14. 12:04

Geotermikus energiával fűtenének négy városrészben

Évente hétmillió köbméter földgáz kiváltása, valamint a káros emisszió ötvenöt százalékos csökkentése az eredménye annak a geotermikus kaszkádrendszernek, amelyet az utóbbi években építettek ki Szegeden. A föld mélyéből előtörő forró víz hasznosítása a közeljövőben folytatódik.

Hirdetés

A napokban jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben a ,,Vállalkozási szerződés keretében Szeged geotermikus hőellátásának megvalósítására 4 városrészben” című közlemény. A projekt az odesszai, rókusi, északi városrészi, valamint a felsővárosi hőkörzetek geotermikus hőellátásának fejlesztését tűzi ki célul. A mostani beruházás egy korábbi, sikeres projekt folytatása, amely Újszegedet és a Belvárost érintette.

Szeged intézményeinek, középületeinek és lakóházainak hőellátási rendszere döntően földgáz alapú volt a 2010-es évek elejéig. Az ingatlanok körülbelül hetvenöt százaléka központi fűtéses, míg a többi konvektoros, vagy egyedi megoldású volt. Ez jelentősen szennyezte a környezetet, ugyanakkor a gázfűtés gazdaságossága erősen függött az aktuális politikai helyzettől, a világpiaci folyamatoktól. Ezért a Szegedi Tudományegyetem vezetése és a város önkormányzata környezetvédelmi, energiatakarékossági szempontokat figyelembe véve úgy döntött, érdemes a fűtéskorszerűsítést földhőből nyert energiával biztosítani. A Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke a Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány koordinálásával sikeresen pályázott Európai Regionális Fejlesztési Alap Interreg III. program keretében egy komplex termálenergiát hasznosító rendszer kiépítésének tervezésére és engedélyezésére.

A beruházás befejezése után két helyszínen, egyenként kétezer méter mélységű kutakból 85–90 fokos termálvizet hoztak fel, amely a fűtőrendszer felmelegítése után két visszasajtoló kútban jutott vissza a felszín alatti rétegekbe. A termálvíz biztosítja a város legnagyobb hőenergia-fogyasztója, és így legnagyobb fűtési káros anyag kibocsátója, a majd negyvenezer hallgatót oktató Szegedi Tudományegyetem épületrendszereinek és bizonyos önkormányzati épületek fűtését.

Az első kitermelő kutat az SZTE TTIK Biológiai Központ udvarának területén helyzeték el. A forró víz első állomása a Biológiai Központ, majd a Herman Ottó Kollégium, a Móra Ferenc Kollégium, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Városi Sportcsarnok és Uszoda, Gyermekkórház és Ifjúsági Rendelőintézet, végül Vasútegészségügyi Kht. Szegedi Rendelőintézete volt.

A 2013 tavaszán megkezdett újszegedi geotermikus kaszkádrendszer beruházás sikeresen lezárult, a kiépült új, környezetkímélő rendszer 2014. október 15-étől fűti a hozzá csatlakozó intézményeket.

Egy másik kaszkádrendszer a belváros fontos intézményeinek geotermikus fűtését biztosította. Ide tartoznak a Klinikák és egyéb egészségügyi intézmények, valamint olyan oktatási intézmények, mint az SZTE Juhász Gyula Főiskolai Karának Központi oktatási épülete, az SZTE Dékáni Hivatala, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája, az SZTE ÁOK Nagy Oktatási épülete, a Kémiai, Irinyi és Eötvös Épületek, valamint az ÁOK Gazdasági Igazgatósága.

A most induló projekt más városrészekre is kiterjeszti ezt az igen gazdaságos és környezetbarát technológiát. Ezúttal nemcsak intézményeket, de lakóépületeket is bekapcsolnak a rendszerbe. A projekt megvalósítása keretében Szegeden új geotermikus hőhasznosító rendszereket építenek ki. A rendszerek egyenként egy termelő és két visszasajtoló kutas geotermikus hőtermelő/visszasajtoló kutat tartalmaznak, amelyek a termelt hőt, a Szetáv Kft. által üzemeltetett különböző hőközpontokba továbbítják majd.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fűtés Szetáv Északi városrész Felsőváros geotermikus energia Közbeszerzési Értesítő Odessza Rókus távfűtés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés