Túl a városon 2018. augusztus 12. 14:04 Forrás: MTI

Kivándorlás: hogyan lehetne megállítani?

A fiatalok elvándorlásáról indít online konzultációt az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas.

Hirdetés
Hirdetés

Torzsa Sándor, a Societas elnöke budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, kivándorlási válság van Magyarországon, 600 ezer fiatal ment el, Magyarország és a nemzet is vesztes. Elmondása szerint szeretnék felmérni, hogy milyen helyzetben vannak azok, akik a kivándorlás előtt állnak, és választ szeretnének kapni arra is, hogy milyen segítségre lenne szüksége a fiataloknak ahhoz, hogy ne hagyják el az országot. Hozzátette: a Fidesz kivándorlást segítő szervezet lett, a Gyere haza fiatal programra milliárdokat költöttek el, de csak 150 fiatalt sikerült hazahívni és őket is átverték, a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas pedig egy értelmes szót nem tud mondani ennek a generációnak az érdekében.

A Societas elnöke felszólította a Fidelitas elnökét, a parlamenti képviselővé vált Böröcz Lászlót, hogy kezdeményezze egy kivándorlási válságstratégia megalkotását, és érje el a kormánynál, hogy kormánymegbízotti szinten legyen felelőse a folyamatoknak.

Mester Barnabás, az MSZP EU-szakértője a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a fiatalokat az uniós bérekhez való felzárkóztatási programmal és az első diploma ingyenessé tételével szeretnék itthon tartani, de szükség lenne egy olyan otthonteremtési támogatásra is, amelyet nem csak a „NER fiataljai” tudnak igénybe venni. Hozzátette, csak akkor tudnak megfelelő válaszokat adni, ha ismerik a kivándorlók élethelyzetét.

Bihar Dávid, az MSZP országos elnökségének tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint további 250 ezer fiatal tervezi, hogy elhagyja az országot, és hiába szólították fel a kormányt arra, hogy cselekedjen, nem tettek semmit.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bihal Dávid kivándorlás Központi Statisztikai Hivatal KSH Societas Torzsa Sándor Fidelitas Mester Barnabás