Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. augusztus 12. 09:29

THEALTER: huszonnyolcadszor is fantasztikus volt

Képriport
Óriási érdeklődés mellett zajlott a fesztivál, amelynek zárónapján a korábbi években megszokott Közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a THEALTER önkéntesei is díjazták a kedvenc produkciójukat.

Hirdetés

Idén három Különdíjat is odaítélt a fesztivál, valamint meglepetéssel köszöntötték az öt, tíz, húsz és huszonöt éve a fesztivál szervezésében, illetve lebonyolításában résztvevő önkénteseket és stábtagokat is.

Kilenc nap alatt, tizenegy helyszínen, huszonhét alkotócsoport harminc produkcióját láthatta a 28. szegedi nemzetközi színházi találkozó közönsége. Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését második alkalommal elnyert művészeti fesztivál fontos missziója, hogy minél többeknek tegye elérhetővé a programokat: idén is közel hatvan eseményt kínáltak, a színházi előadások mellett ingyenes gyerek- és utcaszínházi előadásokkal, szabadtéri és szakmai programokkal, kiállításokkal és koncertekkel várták az érdeklődőket. A fesztivál lebonyolításában huszonnégy önkéntes volt a szervezők segítségére.

Ha fönti képünkre kattint, galéria nyílik, belepillanthat az előadásokba! (fotók: Thealterphoto2018)

Akik még csak eztán jönnek igazán

Hagyományaihoz híven a fesztivál idén is nagy figyelmet fordított az utánpótlásra:

 • sikerrel mutatkozott be az FAQ Színház, illetve Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György,
 • három előadással volt jelen a Színház- és Filmművészeti Egyetem,
 • láthatták a nézők a Szentendrei Teátrum-FÜGE Produkció-Orlai Produkciós Iroda legújabb, fiatal alkotókkal létrehozott előadását
 • és a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzett diákjainak utcaszínházi produkcióját is.

De nemcsak kész előadásokkal volt jelen a fiatal generáció: a találkozó programjának újra kiemelt része volt a műhelymunka. Az idén hatodik alkalommal, hazai és határon túli, színházi képzésben résztvevő fiataloknak meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére Lénárd Róbert rendező, drámaíró, dramaturg, az Újvidéki Színház művészeti vezetője – aki a fesztiválon rendezőként is bemutatkozott –, illetve Sardar Tagirovsky rendező, színész kapott felkérést. A workshop címe „Nem szeme lát, csak szíve” – Shakespeare Reloaded volt, a Szentivánéji álom című Shakespeare vígjátékot kiindulópontként használó kurzusok munkáját fiatal színházi újságírók, a Jászay Tamás vezette blogjr kritikusműhely résztvevői dokumentálták. Az intenzív workshopok izgalmas tréningbemutatókkal zárultak.

Premierek

Idén is voltak premierek a THEALTER fesztiválon.

 • A nyitónapon láthatta a közönség a Duna Táncműhely Képíró című előadását, amelyet a fiatalon elhunyt szegedi festő, Zoltánfy István alkotásai ihlettek, a produkciót Juhász Zsolt állította színpadra.
 • Ugyancsak a nyitónapon volt az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójának magyarországi bemutatója. A Rhapsody in Blue Glue (#bluebird) szövegét Nótáros Lajos írta, a darabot Tapasztó Ernő állította színpadra, a zenés monodrámát Alexandra Gitlan előadásában élvezhették a nézők.
 • A szegedi Homo Ludens Project, Benkő Imola Orsolya rendezésében, Roskó Gábor Munkácsy-díjas festő- és szobrászművésszel karöltve az afrikai állatmeséket feldolgozó A csillagok szíve című produkciója premierjét tartotta a fesztiválon.

Csipegetés

Az idei válogatás öt magyarországi bemutatót is jelentett.

 • A sepsiszentgyörgyi M Studio, Románia egyetlen mozgásszínházi társulata a Fehér Ferenc koreográfussal készített Lift, a kolozsvári Váróterem Projekt a Varró Dániel versei alapján készült Qkac című bábelőadással tért vissza Szegedre.
 • Először volt látható Magyarországon a kimagasló évadot maga mögött tudó Újvidéki Színház két produkciója is, a „Punknak és rockernek, nőnek és férfinak, hímsovinisztának, feministának, háziasszonynak és hős anyának egyaránt” ajánlott Hasszán aga felesége a Jászai Mari-díjas Urbán András rendezésében, illetve Christopher Marlowe II. Edward vészterhes uralkodása és siralmas halála című darabja, melyet Forgách András fordításában Lénárd Róbert állított színpadra.
 • Ugyancsak két produkcióval volt jelen a fesztiválon a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, amely előadásaival „folyamatosan fürkészi, és rendre át- meg átlépi a határokat. Felkavar, felháborít, megfog és nem ereszt”. A Felhő a nadrágban Vlagyimir Majakovszkij verse nyomán készült, a „gyilkos humorú, bátor, ugyanakkor önironikus produkció” rendezője Kokan Mladenović.
 • A fesztivál záróelőadása a Kosztolányi Dezső Színház legújabb, nagyerejű bemutatója, Az Úr nevében című előadás volt, rendezője Urbán András.

Új hangok, amelyekre oda kell figyelni

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER fesztivál, amely a hazai független színházak és alkotók, illetve a határon túli magyar társulatok egyik legfontosabb hazai fóruma, megjelenési lehetősége, találkozási pontja a közönséggel.

A THEALTER nyolc éve új fejezetet nyitott a fesztivál történetében: az ismert és népszerű, érett alkotók felvonultatása mellett legfontosabb missziója lett a tehetséges és markáns hangon megszólaló új generáció felkarolása, bemutatkozásuk elősegítése. A szisztematikus munka beérett: nemcsak a színpadon, de a nézőtéren is helyet követel magának az új generáció is, és adott a lehetőség a generációk közötti párbeszédre, együttműködésre, az odafigyelésre az alkotóktól és a közönségtől egyaránt, amit a THEALTER egyik legfontosabb eredményének tartanak a házigazdák.

Őket díjazták

A záró produkciót megelőzően tartották a díjkiosztót: a fesztivál önkénteseinek díját az Újvidéki Színház Hasszán aga felesége című előadása kapta (rendező: Urbán András), a merész témaválasztásért és az értő színpadi megvalósításért.
A fesztivál Junior díját a Színház- és Filmművészeti Egyetem Félelem és fogcsikor – zenés nyomorgás a Harmadik Birodalomban című produkciója nyerte el (rendező: Tárnoki Márk e.h.), a gazdagon rétegzett értelmezésért és az érett fogalmazásmódért.
A kreatív, összművészeti nyelvért és az unikális színrevitelért a Magyar akác című produkciónak ítélték oda a fesztivál Kritkusdíját (rendező: Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György), míg a Közönségdíjat a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Felhő a nadrágban című, a tereket és időket egymásba játszató, a forradalmi gondolatot plasztikusan megfogalmazó, kivételes hatásfokú produkciója (rendező: Kokan Mladenović) nyerte.
A fesztivál Különdíjat ítélt oda a minden esetben téttel bíró színészi játékért Béres Mártának, akit a Hasszán aga felesége és a Felhő a nadrágban című előadásokban csodálhatott meg a közönség; a színház arculatát és lényegét adó magas színvonalú közösségi munkáért a két nagyszerű előadással bemutatkozó celldömölki Soltis Lajos Színháznak, valamint a kivételes erőt jelentő társulati munkáért a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak a Shakespeare, Sonnet 66 (rendező: Kokan Mladenović) című előadásért.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: színház Thealter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés