Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. augusztus 11. 20:00

Hetvenesek találkozója a Dugonics téren

Képriport
Idén 70 éves két neves szegedi szobrász, Fritz Mihály és Kalmár Márton. Ebből az alkalomból 25-25 szobrot állítanak ki augusztus 11-étől 20-ig a Dugonics téren, a már hagyománnyá vált nyári szoborparkban.

Hirdetés

Harmadik alkalommal biztosít illusztris helyszínt szegedi művészek szoborkiállításának a Dugonics tér. Az idei megnyitón Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a SzegedART rendezvénysorozat egyik csúcspontja a mostani tárlat. Ezúttal a helyi képzőművészeti élet két olyan meghatározó alakja állít ki 25-25 alkotást, akik munkássága messze túlmutat a város határain. A város büszke művészeire, ugyanakkor jó érzés, hogy a Szegedre érkező turisták nívós alkotásokkal találkoznak, ha az egyik legszebb és legforgalmasabb téren sétálnak.

Mindkét művész a közelmúltban töltötte be a 70. életévét. Egy osztályba jártak a Tömörkény Gimnáziumban, később együtt végezték el a főiskolát. Ahogy Tandi Lajos, a kiállítás művészeti kurátora mondta megnyitó beszédében, ennek ellenére nem beszélhetünk arról, hogy ezek a párhuzamos életrajzok egymás mellett futottak. Mindkettőjüknek sajátos a stílusuk, és ha vannak is hasonlóságok, művészi pályájuk egyedi utat járt be. Fritz Mihály például a szobrászat mellett az éremművészetben is maradandót alkotott, így például ő tervezte a magyar euro érméjét, amit egyelőre kevesen láthattak, hiszen egyelőre messze vagyunk a közös valuta bevezetésétől.

Kalmár Márton művészi érzékenysége elsősorban abban nyilvánul meg, ahogy élni kezd a keze alatt az anyag, és fokozatosan feltárul munkája folyamán az a forma, ami igazán csak rá jellemző. Mindketten hatalmas életművet hoztak létre az utóbbi 50 évben, melyből csak egy kis ízelítőt mutathatnak meg a szabadtéri kiállításon. Válogatásuk szempontja nem pusztán az volt, hogy minél jellegzetesebb, minél színvonalasabb szobrokat mutassanak meg a járókelőknek, hanem, hogy a változó időjárási körülmények se okozzanak bennük maradandó nyomokat. A szobrokat egyébként éjjel is őrzik, de az eddigi két kiállításon senki sem próbált meg kárt tenni az alkotásokban. Ez is jelzi, a szegediek szeretik és tisztelik a műalkotásokat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dugonics tér Friz Mihály Kalmár Márton kiállítás Németh István szegedart szobor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés