• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Az egyik legaktívabb nyugdíjasszervezet: nem csak a felsővárosiaké a Virágzó Nefelejcs
Szegeden 2018. augusztus 11. 10:12

Az egyik legaktívabb nyugdíjasszervezet: nem csak a felsővárosiaké a Virágzó Nefelejcs

Képgaléria
Tavaly ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Szeged-felsővárosi „Virágzó Nefelejcs” Nyugdíjas Klub, amely az egyik legaktívabb a Senior Center égisze alatt működő idősszervezetek közül.

Hirdetés

Hagyományos sült halas ebédjüket fogyasztották a Szeged-felsővárosi „Virágzó Nefelejcs” Nyugdíjas Klub tagjai július végén az Öreg Honvéd vendéglőben a Sárgán. A nagy meleg ellenére jó volt a hangulat, az asztaltársaságok kitárgyalták az aktuális történéseket, gratuláltak azoknak, akik családjában házasságnak, netán unokaszületésnek örülhettek. Péterné Szabó Irén klubvezető határozottan, ám kedvesen irányította az ételkihordást, és mint egy jó vezetőhöz illik, mindenkihez volt egy-két kedves szava.

Péterné Szabó Irén klubvezető mindenkivel megtalálja a hangot.

Igazi nagycsalád ez, ahol barátságok, sőt szerelmek szövődnek. A most 76 éves Hóza Dezsőné például 2005-ben itt ismerkedett meg élettársával, a jelenleg 90 éves Biró Jánossal. Az asszony mosolyogva meséli, hogy másfél éves udvarlási idő után költöztek össze, és azóta is nagy egyetértésben, szeretetben és békességben telnek a mindennapjaik. A klubban egyébként nemcsak felsővárosiak vannak, a tagságnak ugyanis nem a lakhely a feltétele, hanem hogy mennyire azonosul az illető a szervezet céljaival, szellemiségével.

Szerelmek is szövődnek. Hóza Dezsőné és Biró János a klubban ismerkedett össze.

Ezeket a célokat Péterné Szabó Irén a következőkben határozza meg: a közösségi kapcsolatok bővítése, egészségmegőrző és kulturális programokon való részvétel, lehetőség a város közéletében való részvételre és végül, de nem utolsósorban segíteni a rászorulókat. E fontos célkitűzések megvalósításában rengeteget segít nekik a Senior Center, de a rendezvényeiknek vannak más helyszíneik is: olykor a Luther-házban, az ifjúsági házban, esetleg a Tabán utcai általános iskolában jön össze a mintegy 50–60 klubtag.

A nyugdíjasok elsősorban az önképzésre koncentrálnak, de legjobban a kirándulásokat várják.

Fontos nekik az önképzés, főként az informatikai ismeretek bővítésére koncentrálnak, hiszen a modern kommunikáció segítségével tudják tartani a kapcsolatot egymással és a családtagokkal. Programjaikat közösen állítják össze, amelyek között a hagyományőrző klubfoglalkozástól kezdve a honismereti előadásokig sok minden szerepel. Együttműködnek ifjúsági önkéntesekkel, és megemlékeznek városi és nemzeti ünnepekről is.

Leginkább azonban a kirándulásokat várják a tagok, amelyek többségét a városi idősügyi keretből nyert pályázati pénznek köszönhetően tudják megszervezni. A következő nagy rendezvényük a szeptember 1-jei halászléfesztivál lesz, amelyre négyfős csapatuk speciális ételkülönlegességgel készül.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyugdíjas klub nyugdíjasok Virágzó Nefelejcs Nyugdíjas Klub