Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Már 950 embernek állítottak ki igazolást arról Nagyszalontán, hogy Arany János rokona
Színes 2018. augusztus 10. 20:49 Forrás: MTI

Már 950 embernek állítottak ki igazolást arról Nagyszalontán, hogy Arany János rokona

A partiumi város tele van a költő vér szerinti leszármazottaival. A helyi Arany János Művelődési Egyesület és a város polgármesteri hivatala pontosan számon tartja őket.

A költő kiterjedt rokonságáról a Maszol.ro portál közölt cikket pénteken. Az Arany-családfát Balogh László nyugalmazott nagyszalontai tanár állította össze a helyi református egyházközség anyakönyve alapján. A jelenleg élő rokonok adatait szóbeli közlések alapján vezette be a családfába.

A lapnak adott nyilatkozatában Balogh László úgy vélte: Arany János tágabb rokonsága mintegy 2000 ma is élő személyt számlálhat, akiknek zöme a bihari mezővárosban él. A mostanáig kiosztott 950 oklevél 95 százaléka nagyszalontai lakoshoz került.

A családfában – ami Arany János szépapjával, a 17. században élt Arany Sámuellel kezdődik – 6200 élő és holt személy neve szerepel. A terebélyes leszármazási ábrát egy 84 méter hosszú és 1 méter széles molinóra nyomtatták ki, ami három hétig volt kiállítva a helyi Arany János Emlékmúzeum udvarán. 

Arany János mai rokonai valamennyien oldalági leszármazottak. Bár a költőnek volt két gyereke, László és Julianna, vérvonala hamar megszakadt. Lászlónak nem született gyereke, Julianna egyetlen lánya, Piroska pedig fiatalon, 21 évesen hunyt el, gyermektelenül.

Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke a lapnak elmondta: szeretnék állandó jelleggel, mindenki számára hozzáférhetővé tenni a családfamolinót, és egy olyan szerkezet elkészítését tervezik, amellyel a családfát előre-hátra lehetne csavargatni, nézegetni.

Amint a Maszol.ro szerzője megállapította: minden tizedik nagyszalontai magyar a költő rokona. A 17 700 lakosú mezőváros lakosai közül mintegy tízezer vallotta magát magyarnak a legutóbbi, 2011-es népszámláláson.
 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300