Szegeden 2018. augusztus 9. 07:19

A férfi, aki fülöncsípte az elefántokat

A hosszú élet titka, hogy vegetáriánusok: naponta akár száz kilogramm élelmet is elfogyasztanak, egy nyolcórás műszakot töltenek el táplálkozással. Naná, hogy ők a szegedi elefántok. Aki pedig gondozza őket, Takács Zoltán főápoló.

Hirdetés

Shah Rukh, Shanti és Taru. Ők hárman alkotják a Szegedi Vadaspark elefántcsapatát. A fiatal bikákat az állatkert Angkort, a khmer templomvárost idéző elefántházában láthatják a látogatók május vége óta.

– A hagyományos állatkerti állatok – a zsiráf, az oroszlán, vagy víziló – tartása sokkal egyszerűbb, mint az elefántoké, már csak a méretüknél fogva is. Ráadásul, az ormányosoknál csapatban kell gondolkodni, ahhoz pedig, hogy elefántcsapatot tudjunk tartani, elég nagy ház kell, ami több százmilliós beruházást igényel. Ezt nem lehet kicsiben kezdeni, muszáj egyszerre egy nagyot lépni.

– Megéri?

– Szerintem igen. Rangot ad egy állatkertnek, ha láthatók benne elefántok. Ráadásul a szegedieknek ez régi vágya volt, de a románok és szerbek is egyre többen jönnek, mióta itt vannak az elefántok. Van olyan nap, hogy magyar rendszámú autó alig áll a parkolóban – mondta a vadasparki elefántok főápolója, Takács Zoltán, aki áprilisban kötelezte el magát a Szegedi Vadasparkkal, éppen az elefántok miatt. Korábban Veszprémben és Nyíregyházán is a hatalmas állatokat gondozta, közel egy évtizedig pedig Ausztriában dolgozott elefántokkal.

– A környékünkön tartanak valahol elefántot?

– Palicson volt, de ma már nincs. Ott a háború előtt élt három nagyon szép elefánt, azután csak egy maradt, a Márta, de tavaly ő is elpusztult, nagyon öreg volt már.

– Meddig élnek az elefántok?

– Ötvenöt-hatvan év az átlagos életkoruk ezeknek az öttonnás állatoknak. Hatvanöt fölött csak ritkán látni egy-egy példányt. A hosszú élet titka többek között az, hogy az elefántok vegetáriánusok: a széna és a táp mellett többek között répával, almával, tökkel, dinnyével táplálkoznak itt, Szegeden is.

Megtudtuk azt is, hogy egy kifejlett állat naponta akár száz kilogramm élelmet is elfogyaszt. A vadonélő példányok huszonnégy órából 18–20-at evéssel töltenek, az állatkerti elefántok viszont „csak” egy nyolcórás műszakot táplálkoznak.

– Mennyire speciális az elefántokkal foglalkozni? Nehezebb vagy veszélyesebb, mint más állatokat gondozni?

– A tehenekkel könnyebb bánni, a bikákkal jobban kell vigyázni, ők akár veszélyesek is lehetnek, de olyan technológiák vannak, hogy ezt is ki lehet küszöbölni. Nincs ma már olyan közvetlen kapcsolat ember és állat között, mint régen volt, sajnos. A modern technológia ezt teljesen ki is iktatta.

Pedikűröshöz is „járnak” is rendszeresen: gondozóik időről-időre vágják, reszelik, vagy éppen géppel csiszolják a patáikat – mindezt persze biztos távolságban, védőrácsok mellett végezhetik, a balesetek elkerülése miatt.

– Igaz, hogy ezek a hatalmas állatok több nyelven is értenek?

– Így van. A legtöbb állatkertben ma már az alapvető vezényszavakat angolul tanítják meg az elefántoknak, mert a tenyészprogram keretében életükben akár többször is hazát cserélhetnek az állatok. A szegedi példányok – ha csak néhány vezényszó erejéig is, de – már ismerkednek a magyar nyelvvel.

– Könnyen tanulnak?

– Sokan nem is tudják, hogy mennyire értelmesek ezek az állatok. Az elefántok okosabbak a kutyáknál és a lovaknál, alig maradnak el a delfinektől vagy a csimpánzoktól, ezért sok foglalkozást igényelnek. Szegeden is igyekszünk olyan programokat összeállítani, ami az egész napjukat kitölti. Le kell foglalni őket, dolgoztatni kell az intelligenciájukat.

– Hogyan?

– Naponta különféle gyakorlatokat végeztetünk velük. Egy rácsos fal segítségével szinte valamennyi mozdulatot gyakoroltatni tudjuk az állatokkal: különféle nyíló ablakokon keresztül kikérjük a lábukat, vagy a fülüket. Ezt meg kell tanítanunk velük ahhoz, hogy ápolni tudjuk őket, vagy injekciót tudjunk adni, esetleg vért venni, ha kell.

– Elefántmaníkűr?

– Ha nem szeretnénk, hogy megbetegedjenek, a lábaikat is rendszeresen ápolnunk kell.

– Könnyen megbetegszenek ezek a hatalmas állatok?

– Nem mondhatnám. Igyekszünk odafigyelni és időben észrevenni, ha valami bajuk van, akkor könnyű őket kezelni.

– Súlyos egyéniségek!

– A legkisebb, a Taru 1300 kiló, a vezér, a Shah Rukh 3100 kiló. Ez harminc-negyven ember súlya. És ők még tinédzserek. Egy kifejlett példány több mint öt tonna is lehet.

– Szegeden hányan gondozzák most az elefántokat?

– Velem együtt hatan. Két női és három férfi kollégám van. Többségük évek óta itt dolgozik a vadasparkban.

– Az elefántgondozók az állatkert elit alakulata?

– Valahogy úgy, de tenni is kell azért, hogy így legyen.

– Éjjel és nappal figyelik az állatokat?

– Egyelőre igen. Én folyamatosan itt vagyok, egy kamerarendszeren keresztül állandóan figyelem az állatokat. Egyébként az elefántok nem igényelnek éjjel-nappali felügyeletet, ha sikerül egy jó rendszert kialakítanunk, de egyelőre még figyeljük azt is, hogyan alszanak éjszaka.

Takács Zoltán tudomása szerint, a magyarországi állatkertben jelenleg összesen tizenhét elefánt látható, ebből hármat Szegeden nézhetnek meg a látogatók. Az elefántház átadása óta érezhetően megnőtt a szomszédos országokból – Romániából és Szerbiából – érkező látogatók száma is, akik kifejezetten azért jöttek el Szegedre, hogy megcsodálják ezeket a pompás állatokat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elefánt elefántház Szegedi Vadaspark