Hirdetés
Művház 2018. augusztus 7. 09:34

Peller Anna apácazárdában készült a szegedi szerepére

Egy zárdába is elment tanulmányozni az apácák életét a szabadtéri játékok pénteki bemutatójának főszereplője, Peller Anna, hogy tökéleteset alakíthasson. A ’90-es évek ikonikus filmjéből készült Apáca Show-t Szente Vajk rendezésében mutatják be a Dóm téren. A főszerepet, Deloris Van Cartiert az Operettszínház színésznője kelti életre.

Hirdetés

– Nagyon meglepődött, amikor felkérték erre a szerepre?

– Az nem kifejezés. Éppen reggeli műsort vezettem novemberben a tévében, amikor Szente Vajk volt az egyik vendég, és bár másért hívtuk be a stúdióba, ő ott, élő adásban kért fel az Apáca Show főszerepére. Annyira zavarba jöttem, hogy teljesen kiestem a műsorvezetői szerepkörből, és úgy viselkedtem, mint egy gyakorló elmebeteg. Első pillanatban arra gondoltam, hogy ez a kész átverés show. Ez elképesztő lehetőség egy zenés színházban játszó színésznőnek. Egyszóval, nagyon-nagyon meglepődtem és mérhetetlenül boldog voltam.

„Az apácák sem bújnak el teljesen a világ elől, itt élnek közöttünk” (fotók: Szabó Luca)

– Hogyan készült a szerepre?

– Többek között úgy, hogy meglátogattam egy apácazárdát, mert kíváncsi voltam, milyen az apácák élete.

– A látogatás beigazolta a várakozásait?

– Mindenkinek van egy elképzelése arról, hogyan él és viselkedik egy apáca. De ez igen csak távol áll olykor a valóságtól. Bár egy apácának több fogadalmat is kell tennie, mégsem olyan szigorúak a szabályok. Meglepődve láttam, hogy ők is éppen úgy haladnak a korral, mint mi. A zárdában megismerkedtem Piroska nővérrel, aki egy igazán vicces és humoros személyiség, és még vásárlás közben is rendszeresen mobiltelefonál, amivel olykor nagy csodálkozást vált ki az emberek között. Sőt, tévét is néz, éppen a darab rendezőjének, Szente Vajknak a műsora, a Honfoglaló a kedvence. Szóval, az apácák sem bújnak el teljesen a világ elől, itt élnek közöttünk.

– Imádkozni és keresztet vetni is megtanult?

– Gyerekkoromban én is jártam hittanra, de kíváncsi voltam arra, hogy az apácák hogyan vetnek keresztet. Piroska nővér megmutatta, az a fontos, hogy meg kell érinteni a szívünket is.

„Ilyen pőrén még nem álltam színpadon”

– Fizikailag hogyan készült erre a szerepre?

– Nem a szerep miatt, de egy éve teljesen elhagytam a húst az étrendemből. Az esztétika mellett ennek spirituális okai is voltak, amikor nem eszem húst, sokkal tisztábbak a gondolataim. Persze az is jó érzés, hogy sikerült sokat fogynom, mert kövér kislány voltam, és most egy bombázót kell játszanom, sőt el is kell hinnem, hogy jó nő lett belőlem.

– Egyszerre lesz táncosnő és apáca a darabban…

– Ilyen pőrén még nem álltam színpadon, azért nem zavar, mert a többiek állandóan elmondják, hogy milyen jól nézek ki. Ráadásul a közönség is jó messzire lesz a színpadtól, és csak ici picinek lát. Korábban nem is vállaltam ilyen szerepeket, mert mindig nagydarab csaj voltam, folyamatosan küzdenem kellett a súlyommal, az elmúlt időszakban viszont látványos változáson mentem keresztül, most hetven kiló vagyok, ami a magasságomhoz már tűrhető. Ebbe már belefér a bárénekesnő, Deloris van Cartier szexis szerelése is. Az apáca ruha pedig mindent elrejt.

„Egy nagy adag halászlé fehér kenyérrel – itt, Szegeden ez az egyik legcsodálatosabb dolog”

– Nem zavarja ez a kettősség?

– Pont ettől érdekes és szép ez a szerep, hogy Deloris valójában szertelen, vágyik arra, hogy énekesnő legyen, de igazából nem találja a helyét a világban és a darab végére maga is lélekben apácává válik, ott találja meg a helyét a zárdában, mert megtapasztalja a szereteten alapuló, az érdek nélküli emberi kapcsolat tisztaságát, szépségét. Az Apáca Show főszerepe sem csak humorból táplálkozik, Deloris drámai pillanatait is meg kell mutatni, színes skálából lehet dolgozni, ezért is lehet mérföldkő ez a szerep egy színésznek.

– Egy közel ezer négyzetméteres színpad és egy négyezres nézőtér milyen sajátos feladatot ró a színészre?

– Nagyon nagy fizikai megterhelés is egy-egy próba, de egyáltalán nem bánom, ha utána ehetek egy nagy adag halászlét fehér kenyérrel, mert itt, Szegeden ez az egyik legcsodálatosabb dolog.

– Milyen érzés olyan élő legendákkal együtt dolgozni, mint a Molnár Piroska vagy Alföldi Róbert?

– Óriási lehetőségnek tartom, ugyanakkor állandó izgalom is van bennem. Korábban a szolnoki Szigligeti Színházban Alföldi Róberttel már játszottam egy darabban, de nem volt közös jelenetünk, leginkább a színpad széléről próbáltam ellesni, mit, hogyan csinál, most meg ő alakítja a pasimat, miközben Molnár Piroskával, aki a zárdafőnököt játssza, szintén sok közös jelenetben szerepelünk együtt. Egyszóval régi álmom teljesült, de folyamatosan szorongok is, hogy jó partnere legyek mindkettőnek. Van egy jelenet, amikor nekem Robi kezére kell csapnom, mert rám szegez egy pisztolyt. Amikor először ráütöttem, megijedtem és megkérdeztem, hogy nem fájt? Erre ő visszaszólt, hogy a színpadon ne vele foglalkozzam, hanem a szerepemmel, nyugodtan üssem csak meg. Azonnal fel is oldotta bennem a szorongást.

„Igazából itt tudnám elképzelni az életemet, nagyon jó hely Budapest, de nyomába sem ér Szegednek”

– A színházi próbák mellett az RTL Klub Reggeli című műsorának házigazdája és folyamatosan szinkronizál is. Hogyan bírja ezt energiával?

– Nagyon sokrétű, amivel foglalkozom, de úgy érzem, mindegyikre szükségem van. Fizikailag mindez óriási terhelést jelent, de ezek a munkák vissza is töltik az energiáimat, ami kimegy belőlem, az a végén, duplán vissza is jön. Volt olyan időszak is az életemben, amikor hónapokon keresztül csak három órát tudtam aludni naponta. Mindezt persze nem is lehetne jó családi háttér nélkül csinálni, nekem ők a bástyáim.

– Milyen érzés a Dóm előtt játszani?

– Sokszor játszottam már a téren, többek között a Szentivánéji álomban, a Rudolfban, vagy az Eszenyi Enikő rendezte Marica grófnőben, ahol kilencven kilósan én voltam a szubrett, nem csoda, ha nem emlékeznek rám, az egy másik ember volt. Mégis újból és újból örömmel tölt el, ha felállhatok erre a hatalmas színpadra. Szeretek itt játszani.

– Szeged is a szerelmei közé tartozik? Hogy érzi magát nálunk?

– Imádom ezt a várost, amikor megtudtam, hogy az Apáca Show főszerepét rám osztották és ráadásul Szegeden lesz a bemutató, madarat lehetett volna fogatni velem. Szegedre mindig az egész család elkísér, annyira szeretjük ezt a gyönyörű várost. Igazából itt tudnám elképzelni az életemet, nagyon jó hely Budapest, de nyomába sem ér Szegednek. Ráadásul a szegedi halászlé verhetetlen, nem tudok betelni vele.

„Nagyon hálás vagyok, hogy ennyi szép feladatot osztanak rám”

– Lesz-e pihenés az Apáca Show után?

– Nem igazán, pedig a családnak és nekem is nagy szükségem lenne a regenerálódásra. Most úgy tervezzük, Szeged után három napot töltünk el együtt Hévízen. Lassan indul a színházi évad is. Tele leszek szebbnél szebb feladatokkal. Szeged után, szeptembertől az Operettszínházban is látható lesz az Apáca Show és később országos turnéra is indulunk vele, szinte az összes vidéki nagyvárosba elvisszük. Ősszel elkezdem próbálni a Maja című operettet is. Szóval akad munka bőven, nem lesz megállás. Nagyon hálás vagyok, hogy ennyi szép feladatot osztanak rám. Egyszóval: boldog vagyok!

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Szabadtéri Játékok színház Apáca Show Dóm tér Peller Anna