Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Benéztek egy régi raktárba, és találtak tíz elfeledett Picasso-művet a Teheráni Kortárs Művészeti Múzeumban
Művház 2018. augusztus 6. 16:30 Forrás: MTI

Benéztek egy régi raktárba, és találtak tíz elfeledett Picasso-művet a Teheráni Kortárs Művészeti Múzeumban

Elég nagy volt az öröm és a boldogság, hamarosan be is mutatják a műveket Iránban egy nagyszabású kiállítás részeként.

Hirdetés

Egy új kiállításra készülve, a múzeum raktárépületének felújítása alatt számtalan elfeledett műalkotásra bukkantak a TMoCA gyűjteményében. Köztük voltak a spanyol zseni művei is.

Az intézmény 2019-ben nagyszabású kiállításon mutatja be nyugati művészeti gyűjteményének azokat a darabjait, amik Reza Pahlavi sah 1979-es elűzése óta rejtve maradtak a nyilvánosság előtt.

A mintegy háromezer darabos gyűjteményből, ami az impresszionizmustól és a kubizmustól a pop-artig és a minimal artig ölel fel irányzatokat, 400-500 művet állítanak ki az intézmény ötezer négyzetméternyi kiállítóterében. 

A Portré, csendélet, tájkép című, február 21-én megnyíló kiállítást az után rendezik meg, hogy Berlinben tavaly elmaradt a Reza Pahlavi néhai iráni sah felbecsülhetetlen értékű műkincseiből tervezett kiállítás, aminek teljes anyagát a TMoCA biztosította volna. A német fővárosba tervezett kiállítás kurátora, a holland Mattijs Visset állítja össze a jövő évi tárlat anyagát is.

A kiállítást előkészítve és a múzeum raktárainak felújítása idején találta meg a művészettörténész a régen elfeledett vagy eltűntnek vélt műveket.

A múzeumban eddig csupán két Picasso-művet tartottak nyilván, most már tizenkettőre bővült a gyűjtemény

– mondta Visser, aki úgy véli, további műremekekre is bukkannak az előkészületek idején. 

A Farah császárné bábáskodásával létrejött gyűjtemény a nyugati művészetek egyik legnagyobb és legértékesebb kollekciója a világon, olyan művészek remekműveivel, mint Claude Monet, Max Ernst, Vaszilij Kandinszkij, Pablo Picasso, Francis Bacon, Jasper Johns vagy Andy Warhol. 

Az új kiállítás a sah által gyűjtött remekművek mellett bemutatja az intézmény új szerzeményeit, köztük Günther Uecker, Bertrand Lavier és Tony Cragg munkáit, valamint helyi fiatal művészek alkotásait is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: festészet festmény Irán kiállítás Pablo Picasso Teheráni Kortárs Művészeti Múzeum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés