Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. augusztus 3. 20:32

A Képíró nyitotta meg a 28. Thealter fesztivált

Képriport
A Duna Táncműhely Zoltánfy István szegedi festőművész emlékére készült produkciójával péntek este megkezdődött a magyar független színházak fesztiválja.

Hirdetés

Kilenc nap alatt 11 helyszínen 27 együttes 30 produkcióját mutatja be az idei fesztivál. Augusztus 11-ig több magyar független színházi társulat előadása lesz látható a fesztiválon, a seregszemlén a hagyományokhoz híven több tehetséges, fiatal alkotócsapat is bemutatkozik a szegedi közönségnek. Több produkciót is most láthatnak először Magyarországon a nézők.

Balog József művészeti vezető rövid megnyitója után elsőként a Duna Táncműhely produkcióját láthatta a közönség. A fiatalon, autóbalesetben tragikusan elhunyt szegedi festőművész, Zoltánfy István munkássága ihlette darabot Juhász Zsolt koreográfus-rendező állította színpadra, aki táncosaival – Lőrinc Katalinnal, Katona Gáborral, Frigy Ádámmal, Fosztó Andrással és Kriston Fruzsinával – a festmények keltette víziókat gondolta tovább.

Az elkövetkező kilenc nap programjában több magyar független színházi társulat előadása is látható lesz a Thealteren. A határon túli produkciókon kívül ugyanis számos magyarországi társulat számára jelent bemutatkozási lehetőséget a fesztivál.

A Tünet Együttes előadása Szabó Réka rendezésében a szülés-születés elementáris élményét kísérli meg felidézni testtel, szóval és képpel.

A Titkos Társulat Tóthferi című produkciójában Kárpáti Péter író és rendező a történetek kimeríthetetlen forrásához fordult: a magyar néphagyomány, a népmesék és népi legendák gazdag világához.

A POSZT versenyprogramjába is beválogatott Vaterlandban Horváth Csaba koreográfus a történelmi múlt bűneivel való együttélés problémájára fókuszál. A k2 Színház A Cenci-ház című darabbal szerepel.

Újra a fesztivál vendége lesz a Trojka Színházi Társulás az Anna Karenina adaptációjával.

Két szegedi társulat is fellép a fesztiválon. A Homo Ludens Project Benkő Imola Orsolya rendezésében, Roskó Gábor Munkácsy-díjas festő- és szobrászművésszel karöltve az afrikai állatmeséket feldolgozó, A csillagok szívében című produkcióját mutatja be.

A legkisebbeknek játssza a Barboncás Társulat a Tiszavirág című bábszínházi előadást, a Régi Zsinagóga udvarán, Kiss Ágnes rendezésében és szereplésével.

Első alkalommal érkezik Szegedre a celldömölki Soltis Lajos Színház, két előadásuk közül a tízéves kortól ajánlott Hantocska modern zenés műnépmese, másik darabjuk egy jól ismert klasszikus: a Szentivánéji álom.

A Dollár Papa Gyermekei is első ízben lesz a fesztivál vendége a Tágra zárt szemek próbája című tabudöntögető produkciójával. A táncelőadások kedvelői a SÍN és Rózsavölgyi Zsuzsa 1.7 című performanszát a fesztivál zárónapján tekinthetik meg.

A fiatal alkotók közül a FAQ Színház az Izland-Magyarország című produkcióval mutatkozik be, míg Kelemen Kristóf színházi alkotó és Pálinkás Bence György képzőművész a Magyar akác című darabbal lesz jelen.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem három előadással jelentkezik: a Dalok a földszintről című darabban Horváth Csaba harmadéves színházrendező-fizikai színházi koreográfus rendező tanítványai mutatkoznak be.

Az Orlai Produkciós Iroda új bemutatójával, a Mi és őkkel érkezik Szegedre.

A Lars Norén kortárs svéd író világhírű művéből készült Az éjszaka a nappal anyja című darabot Fehér András állította színpadra jelenlegi és frissen végzett hallgatókkal. A fesztivál programján szerepel Tárnoki Márk, az egyetem negyedéves zenés színházi rendező szakos hallgató vizsgarendezése, a Félelem és fogcsikor is.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is képviselteti magát a fesztiválon a szentesi Horváth Mihály Gimnázium, a szerelemről szóló idei darabjuk a Jó nagyon?! című utcaszínházi előadás lesz.

Nézze meg a Képíró című darabról készült képgalériánkat a fenti fotóra kattintva!

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is a témában!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fesztivál MASZK Egyesület régi zsinagóga Thealter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés