Hirdetés
Túl a városon 2018. augusztus 3. 11:07 Forrás: piacesprofit.hu

A magyarok harmada ellátogat valamilyen fesztiválra

A legnépszerűbb fesztiválok a könnyűzenei, a gasztronómiai és a városi rendezvények, amelyekre a magyarok harmada ellátogat. Mindez a Kutatópont Kft. felméréséből derült ki.

Hirdetés

A hazai felnőtt lakosság harmada említette, hogy szokott fesztiválra járni, mely kikapcsolódási forma inkább jellemző az 50 év alattiakra: a 18-29 évesek 53 százaléka, a 30-39 évesek 48 százaléka, míg a 40-49 évesek 48 százaléka hódol ezen kikapcsolódási formának.

Bár Budapesten a fesztivál típusok teljes palettája elérhető, mégis a fesztiválozó kedv a legmagasabb a megyeszékhelyen élők körében (42 százalék), miközben a fővárosban élőkkel szinte azonos arányban látogatnak fesztiválra a községek lakói (32 százalék vs. 29 százalék).

„A fesztiválokon résztvevő felnőtt lakosság fele évente egyszer látogat el ezen mulatságra, míg további 28 százalék félévente teszi tiszteletét” – mondta el Rabcsánszki Laura a Kutatópont Kft. projektigazgatója.

A fesztivál tematikák közül a könnyűzenei (45 százalék) tudja a legjobban megszólítani a felnőtt lakosságot. A korcsoport vizsgálat rávilágított, hogy első sorban a 18-29 éveseket vonzza a könnyűzenei koncert, akik 69 százaléka szokott ilyen jellegű fesztiválokra ellátogatni, míg a többi korcsoport átlag közeli értéket mutat.

További nagy népszerűségnek örvend a gasztronómiai fesztivál, mely a fesztiválozók 34 százalékát mozgósítja, valamint a városi fesztiválok (30 százalék) is közkedvelt szórakozási lehetőségek. A nemek tekintetében a hölgyek az átlagnál nagyobb érdeklődést mutatnak a szüreti fesztiválok iránt, míg az urak figyelmét a könnyűzenei koncertek tudják inkább felkelteni.

Míg az idősebb, 50 feletti látogatókat a hagyományőrző és gasztronómiai fesztiválok vonzzák, addig a 18-29 éveseket a könnyűzenei és motoros fesztiválok csalogatják. A budapestiek az átlagnál magasabb arányban jutnak el művészeti, tánc és könnyűzenei koncertekre, vidéken a családi és városi fesztiválok népszerűek.

A fesztiváltól elmaradás főbb indokai, hogy nincs olyan tematika, amely érdekelné őket (38 százalék), illetve a tömegtől való viszolygás (37 százalék) is komoly visszatartó erőt jelent. A fesztiváloktól elmaradók egy jelentős része (24 százalék) az anyagi források hiányával magyarázta távolmaradását, a 40 év alatti lakosság körében az átlagnál magasabb ezen indok említése.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felmérés fesztivál látogató