Hirdetés
Ziccer 2018. augusztus 3. 09:29

Az algyői srác, aki a Tiszát imádja, de a halat nem szereti

Képgaléria
Egyedi étrendjében és edzőjében bízott eddig legjobban Kopasz Bálint, algyői Európa-bajnoki ezüstérmes kajakozó, és eddig nem kellett csalódnia. Speciális zabkásáját minden reggel maga készíti el, edzője pedig az édesanyja, aki hatalmas tehetségnek tartja a fiát.

Egy sportolónak mindenre oda kell figyelnie. Nem elég elvégeznie az adott edzésmunkát, az étkezés is nagyon fontos eleme a sikernek, de mentális állapot rengeteget tud javítani, illetve rontani a teljesítményen. Kopasz Bálint kisgyerek kora óta tudja ezt, hiszen szülei kajakedzők, egész életüket a sportnak szentelik, így tudatosan építik legfiatalabb fiúgyermekük sportkarrierjét. Főleg, Demeter Irén, az édesanya tesz sokat Bálint sikereiért, hiszen a mai napig ő edzi a 21éves sportolót. A tanárképző főiskolán, testnevelés-földrajz szakon végzett édesanya ma már hivatásszerűen edzi fiát, hiszen évek óta abbahagyta a tanítást az algyői iskolában.

Az édesapa, Kopasz Péter alapította meg a helyi kajakegyesületet, melyben jelenleg Bálint az egyetlen profi versenyző. Tizenöt évesen atlétikában (mezeifutás) és kajakban is magyar bajnok volt a korosztályában. 2014-ben négyesben harmadik volt az ifjúsági Eb-n. 2015-ben egyesben U23-as világbajnokságot nyert. 2016-ban a felnőtt Eb-n bronzérmet szerzett. 2016-ban kijutott a riói olimpiára, ahol 1000 méteren 10. helyen végzett. Az edző édesanya szerint nagyon fontos, hogy ilyen fiatalon beleszagolhatott egy olimpia légkörébe, és az igazi nagy eredmények csak ez után jönnek majd. Szavait igazolja, hogy tavaly a szegedi világkupán K1 1000 méteren minden vetélytársát legyőzte.

Augusztus 23. és 26. között a portugáliai Montemor o Velhóban rendezik az idei világbajnokságot, amire gőzerővel készül Bálint.

Ő leginkább otthon szeret edzeni, hiszen itt nőtt fel, ismeri a Tisza vízét, és már azt is megszokta, hogy a motorcsónakosok hullámokat vernek körülötte, így meg kell küzdenie azért, hogy ne boruljon bele a vízbe. Most jól is jön ez a körülmény – mosolyog Bálint -, hiszen állítólag a portugáliai pálya is nagyon hullámos lesz. Most azonban el kell hagynia Algyőt, és a Tisza itteni szakaszát, hiszen a válogatott közös edzőtáborába, Szolnokra kell utaznia. Édesanyja ezért mondja, hogy nem pusztán ő edzi a fiát, hiszen a válogatott edzőtáboraiban már mások utasításait kell végrehajtania Bálintnak.

Erényei közé tartozik, hogy rendelkezik egy korosztályában ritka tulajdonsággal. Bálint ugyanis annak ellenére rendkívül szerény, hogy eredményei alapján a sportág nagy reménységei közé tartozik. Hihetetlen alázattal végzi el a feladatát, feltétel nélkül elfogadja edző édesanyja minden utasítását. A szponzorok is kezdik felismerni benne a tehetséget és persze a lehetőséget, hiszen Bálint nem csak kiváló sportember, de igen jóképű is. A lányok számára pedig jó hír, hogy még nem kötelezte el magát egyetlen hölgy mellett sem. Neki azonban egyelőre a legfontosabb az előtte álló nagy feladat teljesítése. 

Az 1000 méter rendkívül megterhelő táv, általában brutális izomzattal rendelkező versenyzők indulnak itt, akik mellett Bálint csenevész fiúcskának tűnik. Korábban viccelődtek is vele a külföldi vetélytársak, ám amikor harmadikként ért célba egy fontos nemzetközi versenyen, kissé visszavettek a poénokból. Bálint titka, hogy egyenletesen növeli izomtömegét. Ez főként az ésszerű és egészséges táplálkozással érhető el. Kikísérletezett egy olyan reggeli zabkásaadagot, amely tartalmazza a legfontosabb adalékokat, ahhoz, hogy a testtömegét a legideálisabb ütemben tudja növelni. Ez 110 gramm zabkását, vizet vagy kókusztejet, gyümölcsöket, mézet, fahéjat és homoktövist tartalmaz, illetve 2-3 db tojást eszik mellé osztrák sonkával.

Bálint egyébként nem túl nagy étvágyú. Szereti a húsokat, ám a halat nem képes megenni. Nehéz elképzelni egy tősgyökeres algyőiről, hogy nem szereti a tiszai halászlét, de így van. Ettől még a Tisza az élete, ebben a környezetben szeret leginkább edzeni, de a pihenés is otthon a legintenzívebb. Itt zenét tud hallgatni, filmeket nézhet, beszélgethet a családtagokkal. Édesanyja szerint hatalmas elszántság jellemzi Bálintot, és a kivételes mentális erejének köszönheti, hogy ilyen fiatalon már megízlelhette a sikert. Az igazi kiugrási lehetőség azonban csak most jön a portugáliai vb-n, majd a tokiói olimpián, ahová mindenképpen szeretne kijutni a fiatal algyői kajakos.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: kajak-kenu