Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Kutyájának nyála fertőzött meg egy amerikai férfit, mindkét kezét és lábát le kellett vágni
Színes 2018. augusztus 2. 23:24 Forrás: MTI

Kutyájának nyála fertőzött meg egy amerikai férfit, mindkét kezét és lábát le kellett vágni

Szerencsére nagyon ritka, hogy a kutyák nyálában található baktérium olyan szörnyűségeket okozzon, mint ebben az esetben.
Hirdetés

A 48 éves Greg Manteufelnél június végén először influenzához hasonló tünetek léptek fel, láza volt és hányt. Másnap reggel magasra szökött a láza és félrebeszélt, ekkor vitte kórházba a felesége, aki észrevette, hogy a férfi testén zúzódások nyomai vannak, mintha valaki összeverte volna, mondjuk egy baseballütővel.

Egy héten belül a férfi mindkét lábát amputálták térd alatt, majd később mindkét kezét eltávolították.

Az orvosok a vér egy ritka fertőzését diagnosztizálták, amit a kutyanyálban található capnocytophaga canimorsus baktérium okoz. A baktérium a legtöbb egészséges kutya és macska nyálában jelen van és általában nem veszélyes emberre

– ismertette az esetet a medicalxpress.com tudományos hírportál.

Manteufel esetében azonban a baktérium bekerült a véráramba, és vérmérgezést idézett elő. A zúzódások a testén a vérmérgezés által okozott bőrfoltok voltak.

A férfit antibiotikummal kezelték, hogy legyőzzék a fertőzést, de rögök zárták el a véráramlást a végtagjaiba, ami a szövetek és az izomzat elhalásához vezetetett, az amputálásra végül azért volt szükség, hogy megmentsék az életét. 

A férfinek ezzel nem ért véget a szörnyű kálváriája, volt még egy műtétje: halott szöveteket és izomzatot távolítottak el az amputálás helyéről a két lábán, és még két újabb hasonló műtét vár rá. Orr-rekonstrukciót is végre kell hajtani az arcán üszkösödés miatt.

Az amerikai nemzeti orvostudományi könyvtár feljegyzései szerint csak nagyon ritkán fordul elő, hogy kutyákkal és macskákkal érintkezve embert fertőz meg a nyálukból származó baktérium.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség kutya