Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Botka László: Az önkormányzat vállalja a Belvárosi temető helyreállításának teljes költségét
Szegeden 2018. augusztus 2. 15:42

Botka László: Az önkormányzat vállalja a Belvárosi temető helyreállításának teljes költségét

Képriport
Rendkívüli segítséget nyújtanak az érintetteknek a múlt pénteki viharkárok miatt – jelentette be a polgármester csütörtökön. A megrongálódott sírok helyreállítását a város költségvetése állja.

Rendkívül komoly károkat okozott az a több mint 100 km/órás sebességgel lecsapó vihar Móravárosban és környékén múlt héten, pénteken este. Főleg a Belvárosi temető fáit tépázta meg, így rengeteg ág letört, sőt életerős példányokat csavart ki a földből hatalmas szélvihar. A faágak legalább 150 sírhelyben okoztak károkat, egyharmadukat pedig csak komoly költségekkel lehet majd helyreállítani.

Ezért döntött úgy a város, hogy az önkormányzati fenntartású temetőben keletkezett károk helyreállítását saját forrásból fedezi.

Botka László polgármester bejelentette, hogy nem csupán a fákban keletkezett károkat, de a megsérült sírokat is a város költségén állítják helyre. Erre a célra 20 millió forintot különítettek el, melyből már helyre is állították az utakat, feldarabolták és részben elszállították a faágakat.

A sírok azonban magántulajdonban vannak, így az önkormányzat csak akkor foghat hozzá ezek helyreállításához, ha a hozzátartozók kérvényt nyújtanak be. Ezért kérelmezni kell a Belvárosi temető igazgatóságán, ha a sír gondozói igényt tartanak a rendkívüli segítségre. Nincs határidő, de a polgármester kérte, hogy minél előbb látogassák meg az érintettek a hozzátartozóik sírhelyeit, és ha az kárt szenvedett a viharban, igényeljék meg a helyreállítás költségét.

Botka László azt is elmondta, hogy van biztosítása a temetőnek, ám ilyen rendkívüli időjárási jelenségekre sajnos nem érvényes, így a fenntartónak kell a károkat megtéríteni. A Belvárosi temető egyébként már nem önálló önkormányzati cég, jelenleg a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. üzletágaként működik.

A cég munkatársai az utóbbi hat napban a katasztrófavédelem szakembereivel közösen állították helyre a területet, darabolták fel és szállították el a letört faágakat és kicsavart fatörzseket.

Eddig országosan nem volt példa arra, hogy az önkormányzat segítséget nyújt egy temetőben keletkezett károk miatt magánszemélyeknek.

A sírok helyreállítása körülbelül 7 millió forintba fog kerülni, a fennmaradó 13 millió forintból pedig a közterületeket hozzák rendbe. Botka László becslése szerint a temető helyreállítási munkálatai legalább 1 hónapot vesznek igénybe.

Nézze meg a temetőben készült képeinket a fenti fotóra kattintva!

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi temető Botka László szegedi önkormányzat temető vihar