Hirdetés
Túl a városon 2018. augusztus 2. 10:18

Az akácfák árnyékában mutatják be az indiai kultúrát

Nyílt napon mutatja be az indiai kultúrát a nandafalvi hindu közösség szombaton délután a balástyai tanyavilágban található hindu templomban és környékén.

A hindu templom Szegedtől 20 kilométerre, a balástyai tanyavilágban fekszik. A Balástyát Forráskúttal összekötő útról közelíthető meg. Az 5-ös autópályán a 146-os kilométernél Forráskút irányába kell lekanyarodni. A negyvenhektárnyi érintetlen terület közepén álló templom és a körülötte elterülő szentélypark évről-évre több látogatót fogad.

A nemzetközi búcsú augusztus 4-én, szombaton délután 4 órától a templom körüli szentélyparkban több helyszínen is zajlik.

A program idén egy védikus tűzáldozattal kezdődik, amelynek során a résztvevők mantrarecitálás mellett gabonát ajánlanak fel a tűzoltáron. A védikus tűzáldozat karmatisztító ősi rítus.
A kulturális és spirituális programokban gazdag rendezvényen Gopananda Bon Maharádzs  85 éves indiai gurut is vendégül látják.

A hindu közösség több mint két évtizede évről évre megrendezi nyílt napját, amelynek keretében kulturális eseményekkel és indiai kóstolóval várják a Nandafalvára látogatókat.

Az augusztus első szombatjára eső rendezvényre érkező vendégek hiteles betekintést nyerhetnek az óind kultúra világába, a nandafalvi hindu közösség szellemi értékeibe.

Az idei nyílt nap is különleges kulturális csemegékkel várja az érdeklődőket.

Délután 4 órától spirituális előadásokkal, jógabemutatókkal, hennafestéssel, valamint indiai örömzenéléssel és ételkóstolókkal várják az érdeklődőket, de lesz púdzsa, vegán büfé és indiai bazár is a tanyavilág békéjében.

A nyílt napon zene rajongói a szitárt is megpendíthetik, s az indiai kétfenekű dobot, a mridangát, valamint a többi hangszert is kézbe vehetik.

A rendezvény végén nyilvános púdzsa hindu szertartást is bemutatnak.

A nyílt nap díjmentesen látogatható. A szertartásokon bárki részt vehet.

A Nandafalva elnevezésű hindu közösség 1979-ben alakult. A magyar és indiai építészeti stílusba öltöztetett templom a rendszerváltás után épült fel.

A templomot hét vörös homokkőből készült stáció veszi körül. A tradicionális indiai építményeket indiai kőfaragó mesterek készítették.

A Szeged-környéki akácos tanyavilágban megbújó hindu templom jövőre ünnepli fennállásának 40. évfordulóját.

Programok

  • Tűzáldozat
  • Indiai tánc – Parvati táncegyüttes / Túri Virág Réka társulata
  • Az Inbound Jógaiskola bemutatója
  • Filozófiai előadások
  • Púdzsa hindu szertartás
  • Őrületes kirtan koncertek dél-amerikai lendülettel
  • Tradicionális bhadzsan india szvámikkal
  • Indiai bazársor
  • Magyar és indiai bhadzsanok
  • Vegán büfé

Képeink illusztrációk, egy korábbi nyílt napon készültek.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hindutemplom Nandafalva nyílt nap