Hirdetés
Túl a városon 2018. augusztus 1. 22:48

Nagyot változott egyetlen nap alatt a világ: újra fideszes a Hír TV

Szerdán megjelent a csatorna új tulajdonosa, Nyerges Zsolt a tévé szákházánál, tartott egy rövid eligazítást, bemutatta az új vezetést, és megkezdődött a tisztogatás. Kálmán Olgát azonnal kirúgták, Csintalan Sándor felmondott. Estére már egész hosszú a távozók listája.

Az egész azzal kezdődött, hogy néhány hete Simicska Lajos végleg letette a fegyvert Orbán Viktorral szemben: minden fontosabb cégét, beleértve a médiaérdekeltségeit is, eladta korábbi üzlettársának, Nyerges Zsoltnak. Nyerges Simicskával ellentétben a három évvel ezelőtti, híres G-nap után nem szakított a miniszterelnökkel, így gyanítani lehetett, hogy az új tulajdonos hamarosan visszanavigálja a 2015-ben kormánykritikussá váló Hír TV-t is a fideszbarát irányba.

Ez történt meg szerdán: a tévécsatorna biztonsági szolgálatát már kedd este lecserélték, majd másnap délelőtt Nyerges szó szerint néhány perc alatt 180 fokot fordított a csatornán.

Az új tulajdonos bemutatta az új vezetőséget

A vezérigazgatói posztot az a Répásy Bálint kapta, aki korábban a napokban bezárt Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. korábbi üzletfejlesztési igazgatója volt. A tartalomért felelős vezérigazgató-helyettes Szikszai Péter lett, ő korábban már volt vezérigazgató-helyettes a csatornánál, aztán az Echo TV-nél és a Magyar Időknél dolgozott. A csatorna új hírigazgatójának Szikszai Péter élettársát, Mentes Katalint tették meg, aki szintén dolgozott már a Hír TV-nél, aztán az Echo TV-nél is volt hírigazgató. Ugyan csak tanácsadói szerepben, de Nyerges betette a Hír TV-be a komplett kormánymédia talán első számú emberét, Liszkay Gábort, a Mediaworks vezetőjét is, aki egész pontosan média-tanácsadó lesz, és délelőtt a tévé székháza előtt összesereglett sajtómunkásoknak azt mondta, „tanácsokat fogok adni, amiket aztán vagy megfogadnak, vagy nem”.

Kálmán, Csintalan, és még sokan mások mennek

Bár Nyerges az eligazításon nem beszélt személyi kérdésekről, természetesen az új vezetéssel kirúgás- és felmondáshullám indult a csatornánál, az első két távozó, akikről azonnal lehetett tudni, hogy nincs nekik tovább, Kálmán Olga és Csintalan Sándor voltak. Kálmánt azonnal kirúgták, Csintalan felmondott, mivel, mint nyilatkozta, biztosan nem fog Szikszaival dolgozni. Ezzel együtt a műsoraik is megszűnnek. 

A képernyőn már dél előtt megjelent a műsorváltozás felirat, amiben közölték, hogy a két műsorvezető műsoraira mostantól ne számítsanak a nézők. Kálmán Olga Egyenesen című műsorának már 13 órakor kezdődő ismétlését sem adták le, helyette – nanáhogy! – Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét adták.

Ezt követően a nap során folyamatosan szállingóztak a hírek, hogy kik mondtak fel, vagy kiket rúgtak ki a Hír TV-től, szerda este úgy tűnik, hogy ők már biztos nem folytatják a csatornánál:

Tarr Péter vezérigazgató-helyettes, Nagy Zoltán hírigazgató, Lukáts Péter kreatív kommunikációs igazgató, Varga G. Gábor szerkesztő, György Zsombor szerkesztő, Zimon András szerkesztő, Teszári Nóra műsorvezető, Bodacz Balázs műsorvezető, Lampé Ágnes műsorvezető-riporter, Rechenberger Dániel sportriporter.

A következő napokban valószínűleg további távozók lesznek. Információink szerint a Szegeden, valamint a dél-magyarországi régióban dolgozó híradós stábot még nem tájékoztatták, hogy számítanak-e a munkájukra a jövőben.

Estére teljesen visszaállt a régi stílus és hangulat

A csatornán szerdán szinte összes hírműsorban főként külpolitikai, és teljesen súlytalan, de legalábbis a kormány számára semleges belföldi híreket mondtak csak.

Szerda este, abban az idősávban, amiben korábban Kálmán Olgát és az Egyenesen című műsort lehetett látni, most egy régi-új műsorvezető, Földi-Kovács Andrea beszélgetett Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével, majd Gajdics Ottóval, a Magyar Idők főszerkesztőjével, és Huth Gergellyel, a PestiSrácok felelős szerkesztőjével.

Földi-Kovács úgy köszöntötte a nézőket, hogy ott folytatják, ahol 2015-ben abbahagyták, Kocsis Máté pedig örömét fejezte ki, hogy a polgári elkötelezettségű nézők visszakapták a tévécsatornájukat, és sok minden mellett a többi között azt mondta, hogy a Fidesznek semmi köze ahhoz, ami a Hír TV-ben szerdán történt, valamint, hogy szerinte nincs jobboldali túlsúly a magyar médiában.

Függöny. Folytatása következik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Fidesz Hír TV Nyerges Zsolt Orbán Viktor Orbán-kormány Simicska Lajos