Szegeden 2018. augusztus 1. 16:25

A MOL-nál már nem, de Szegeden még lehet ingyen „tankolni”

Mielőtt megrohamoznák a szegedi kutakat: nem a benzint adják ingyen! Szegeden viszont jelenleg három helyen is ingyen töltheti fel autóját az, akinek a kasznija nem benzintankot, hanem akkumulátort rejt. Az elektromos autók töltőállomásain viszont mától fizetni kell a Mol-kutaknál.

A lassabb AC töltés ára 1990 forintba, míg a gyorsabb DC töltés ára 2990 forintba kerül augusztus 1-től a Mol-kutakon.

Mától megszűnt az elektromos autók ingyenes töltésének lehetősége a Mol-kutakon, az olajtársaság a jövőben szigorúan üzleti alapon kívánja üzemeltetni töltőhálózatát, ezért fizetőssé tette áramkútjait.

Azt is jó tudni, hogy minden elkezdett töltési folyamat egy töltésnek számít, függetlenül az időtartamától és a felvett energia mennyiségétől.

Jelenleg négy budapesti töltőállomáson – az Istenhegyi és a Kerepesi úton, valamint a Könyves Kálmán körúton, Hunyadi utcán – találhatók villámtöltők. Ezek mindössze 30 perc alatt képesek feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait menetkészre.

Az év végéig további 10 elektromos töltőt telepítenek Budapesten, vidéken pedig 15 töltőt adnak át.

Szegeden – sőt az egész régióban – a Szegedi Közlekedési Társaság helyezte üzembe 2016. szeptember 23-án az első elektromos autótöltő pontot az Arany János utcai parkolóház udvarában.  

Itt ingyen tölthették fel akkumulátoraikat az elektromos autók gazdái, sőt, a töltés ideje alatt díjmentesen parkolhatott is a kocsi a belvárosban, a legdrágább zöld zónában. A 22 kilowattos berendezéssel egy teljes tankolás akár két óra alatt is megoldható volt.

Ám a parkolóház július elején bezárt, így egyelőre nem működik a két éve üzembe helyezett első szegedi villanyautó-töltő sem. Információink szerint a berendezés nem veszik el, csak átalakul: a tervek szerint még az idén áthelyezik az SZKT villamostelephelyére, ahol 24 órás portaszolgálat mellett fog üzemelni.

Szegeden jelenleg így is három helyen tölthetik fel ingyenesen elektromos autóikat tulajdonosaik.

Tavaly szeptemberben adták át az egyetem – bárki által használható – ingyenes elektromos töltőállomását az Ady téri TIK oldalában. 

A töltőpontot az ország legzöldebb egyetem a Szegedi Közlekedési Társasággal közösen alakította ki, és a napelemeknek köszönhetően szinte teljesen „zöld” energiával tankolható meg az autó.

A non-stop működő töltőhöz nyitvatartási időben még kábelt is tudnak kölcsönözni az autósok a biztonsági szolgálattól.

Az idei év tavaszától pedig a Kossuth Lajos sugárúton is működik töltőállomás, ami a Démász – ma már NKM Áramszolgáltató – ügyfélszolgálata előtt található.

Ezen kívül az SZKT Csáky utcai trolitelepén is üzemel egy ingyenes villanyautó-töltő.

Ezzel a berendezéssel a Magyarországon jelenleg használt elektromos autók többségébe fél óra alatt legalább száz kilométerre elegendő energiával tölthető fel – díjmentesen.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elektromos autó Szegedi Közlekedési Kft. tankolás