Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Nagyon bejöttek a dínók: már a 25 ezredik látogatót köszöntötte Botka László
Művház 2018. július 31. 16:08

Nagyon bejöttek a dínók: már a 25 ezredik látogatót köszöntötte Botka László

Képriport
Jól mutatja a sikert, hogy az Évmilliók urai című kiállítás alig két hete nyílt meg a Móra Ferenc Múzeumban. A polgármester bejelentette, hamarosan egymilliárd forintból teljesen megújul a kiállítóhely.

Óriási siker a Móra-múzeum két hete nyílt dinoszaurusz-kiállítása. Az első hét látogatói rohama nem csillapodik, eddig már két hét alatt 25 ezren látták a dínókat Szegeden.

A legnépszerűbbek a mozgó-hangot adó robotok, amelyek a múzeum előtt és a kiállítótermekben is várják a látogatókat.

A gyerekek kedvence a T-Rex robot, amely szinte teljesen betölt egy termet, illetve azok a dínó-autók, amelyekre rá is ülhetnek a kicsik. A másik kedvenc a felpróbálható dínó kosztüm, amelynek fejét és szemeit belülről mozgathatják a kalandos kedvű érdeklődők.

A kerek látogatószám most sem maradt ünneplés nélkül: a 25 ezredik látogatót ma, kedden koradélután Botka László, Szeged polgármestere és Fogas Ottó, a múzeum igazgatója köszöntötte.

A szerencsés házaspár harmadikos gyermekükkel Hajósról érkezett hozzánk, és közel egy hetet töltenek el Szegeden.

A kiállítóhely aulájában Botka László egy Szeged albummal köszöntötte a jubileumi tárlatlátogatókat.

– Az elmúlt hetekben rettegett Magyarország egy medvétől. Ehhez képest Szeged egy bátor város, hiszen Európában elsőként lehetünk boldog házigazdái egy nagyszerű dinoszaurusz kiállításnak – jegyezte meg a polgármester.

Megtudhattuk azt is, hogy a tárlat anyaga az Egyesült Államokból érkezett, eddig csak ott és Kanadában mutatták be. Európában elsőként Szegedet választották kiállítási helyszínül és innen mehetnek majd tovább körútra a dinoszauruszok.

Botka László múzeumtörténeti pillanatnak nevezte, hogy sikerült Szegedre hozni az alig két hete megnyílt, máris rendkívül népszerű és sok érdeklődőt vonzó kiállítást.

– Az elmúlt években a szegedi önkormányzat múzeuma több nagyszerű kiállítást szervezett, legutóbb például a Pompeji tárlatot, amely szintén egyedülálló volt Magyarországon. Ez egy tudatos stratégia része, azt szeretnénk, ha a Móra Ferenc Múzeum egyre fontosabb szerepet töltene be az egyébként folyamatosan bővülő szegedi idegenforgalomban és turizmusban.

A polgármester elmondta, a város szállodái időről-időre, folyamatosan megtelnek, Szegedet ma már tartósan az első öt legnépszerűbb idegenforgalmi célpont között tartják számon. Az ilyen népszerű kiállítások azért is fontosak, hogy legyen mindig egy olyan attrakció, ami miatt érdemes a hazai és külföldi családoknak Szegedet választani.

Botka László egyúttal bejelentette, hogy ma a városházán véglegesítették a Móra Ferenc Múzeum felújításának kiviteli terveit.

– Ez azt jelenti, hogy egy-két héten belül a közgyűlés jogi bizottsága kiírja a közbeszerzési eljárást, és közel egymilliárd forintból teljes egészében kívül-belül, a 21. századi igényeknek megfelelőn felújítják a városképi jelentőségi múzeum épületét.

Az összeg nagyobbik hányadát a Szegednek az európai uniótól megítélt 34 milliárdos keretösszegből tervezi megvalósítani a város, a többit Szeged saját költségvetéséből fogják biztosítani – mondta el Botka László.

Fogas Ottó múzeumigazgató szerint már eddig is minden várakozást felülmúlt a július 14-én nyílt kiállítás, ami nemcsak a múzeumnak fontos, hiszen a látogatók jelentős része olyan turista, aki a városban alszik, eszik, iszik, vagyis itt költi el a pénzét, ez pedig Szegednek, az itt élő vállalkozóknak is komoly bevételt hoz.

A szerencsés 25 ezredik látogatók sem véletlenül választották városunkat úti célul.

– A harmadikos fiunknak, Ákosnak már az osztálykiránduláson beígérték a dínókiállítást, de akkor még nem nyílt meg. Most eljöttük Szegedre családostul, és természetesen megnéztük a különleges kiállítást is – mondták el Hirt Tibor és felesége, Füredi Linda, akik meglepésnek szánták harmadikos fiuknak a kiállításlátogatást, végül pedig ők lepődtek meg, amikor a kapuban köszöntötték őket.

Az elmúlt évek legsikeresebb szegedi kiállításai

  • Csontváry Kosztka Tivadar képei    22 ezer látogató
  • Munkácsy Mihály festményei          50 ezer látogató
  • Egyiptomi kiállítás                         110 ezer látogató
  • Pompeji kiállítás                             100 ezer látogató

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László dinoszaurusz kiállítás Móra Ferenc Múzeum