Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. július 30. 14:42 Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

Kánikula: A hőguta a háziállatokat is fenyegeti

Nemcsak az embereket, hanem az állatokat is megviseli a nagy hőség. Íme néhány jó tanács, amivel megóvhatják házi kedvenceik egészségét a rekkenő hőségben.

Hirdetés

A 30 Celsius-foknál magasabb nappali csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott állatok rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely hosszú távon pusztulásukhoz vezet, így a melegben az állatokat is óvni kell, például megfelelő mennyiségű friss ivóvíz biztosításával és árnyékos helyek kialakításával – figyelmeztetnek az állatvédők.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület közleménye szerint a kutyák önszántukból soha nem mozognak a tűző napon a nagy kánikulában, ha mégis ezt kell tenniük, mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek.

A kutya nem tud izzadni, ez komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amelyre ráfekve hűtheti magát.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt tanácsolja, hogy a nagy nyári hőségben

  • a nagyobb sétákat a kora délelőtti és késő délutáni órákra időzítsék a gazdák,
  • az állatok számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon elbújhatnak,
  • az élelem mellett naponta többször legyen friss ivóvizük,
  • valamint soha ne hagyják háziállataikat egyedül autóban, még nyitott ablaknál se.

Érdemes arra is figyelni továbbá, hogy a naptól felhevült aszfaltot is kerüljék el lehetőség szerint, hiszen ez könnyen égési sérülést is okozhat az állat mancsán.

Akinek módjában áll, nedvesítse be az állat bundáját, vagy úsztassa meg, és semmiképp ne hajszolja. A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését. A háziállatok mellett a haszonállatokra is fokozott figyelmet kell fordítani a hőség idején.

Ha megtörtént a baj, és az állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, lehet hőtorlódása vagy hőgutája is. Ilyenkor a gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állatok hőség Orpheus Állatvédő Egyesület

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés