Hirdetés
Túl a városon 2018. július 28. 13:51 Forrás: MTI

Orbán szerint a választók 65 százaléka megfontolná, hogy rájuk szavazzon

„Mi nem megyünk el az Európai Néppártból, onnan csak elzavarni lehet bennünket” ‒ jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, ahol előadása után a hallgatóság kérdéseire válaszolt.

Hirdetés

Orbán Viktor azt mondta, ő bennmaradáspárti, fontos dolog a lojalitás, és az európai parlamenti választásoknak az Európai Néppárton belül szeretnének nekivágni.

‒ Ez a terv ‒ mondta, ugyanakkor megjegyezte, hogy a néppártban egymástól gondolkodásban távol eső pártok foglalnak helyet, ezt áthidalni rendkívül nehéz, de szeretnék. Rámutatott: ők úgy tekintenek magukra, mint a néppárt CSU-ja, a kereszténydemokrata platformot képviselik, és akkor erősek, ha össze tudják adni erőiket, még ha belső kompromisszumok árán is.

(fotók: MTI)

Orbán Viktor Szerbiáról szólva hangsúlyozta: Szerbia nem a Balkánhoz, hanem Közép-Európához tartozik, ahogy Montenegró is. Rámutatott: meggyőződése, hogy Magyarországnak mindent meg kell tennie, hogy ezen országok minél hamarabb az unió tagjai legyenek.

‒ Magyarország történelmi érdeke, hogy Szerbiával egy politikai közösségben legyen ‒ mondta a magyar kormányfő, aki megjegyezte: úgy érzi, ezt a szerbek is így látják.

Arra a kérdésre, hogy a kormánypártok elérték-e már támogatottságuk felső határát, azt mondta, hogy számításai szerint 63‒65 százalék között van azon választópolgárok aránya Magyarországon, akik eddig valamilyen közös akcióban velük részt vettek, és hajlandóak legalább megfontolni, hogy rájuk szavazzanak.

A Szőcs-Beke ügyről úgy nyilatkozott, Magyarország mindenkori miniszterelnökének jogi kérdésekben óvatosnak kell lennie, hogy konkrét román bírósági ítéletet kommentál-e vagy sem. Közölte: ő azok mellett áll, akik igazságtalanságot szenvednek el, és szerinte ‒ függetlenül a nemzeti hovatartozástól ‒ nem helyes embereket olyasmiért elítélni, amit nem követtek el.

Ennek a gyanúja erős ebben a pillanatban ‒ közölte. Hozzátette: Magyarország nemzeti dimenziótól függetlenül minden esetben, különösen saját nemzettársai esetében, ki kell, hogy álljon az igazságtalanul megbüntetett emberek mellett.

‒ Ez az egyetemes igazság kérdése ‒ jelentette ki Orbán Viktor.

Az RMDSZ-szel összefüggésben megismételte: a magyarságon belüli súlyát nem a magyar kormánnyal való kapcsolata határozza meg, hanem az, hogy hány Erdélyben élő magyar ember szavaz rá.

„A magyar miniszterelnöknek az a dolga, hogy az itt élő emberek ezen döntését tudomásul vegye, de legalábbis adja meg tiszteletet azáltal, hogy nem hagyja figyelmen kívül”

‒ Az RMDSZ természetes partnere a mindenkori magyar kormánynak. Ez nem jelenti azt, hogy a kisebb pártokról szabad megfeledkezni ‒ tette hozzá Orbán Viktor. Megjegyezte: Magyarországnak egyszerre kell két fejjel gondolkodnia, és amikor építésről beszél, egyszerre kell az anyaország és a teljes nemzetépítésről gondolkodni.

Ezért indítottak gazdasági fejlesztési programot, amelyet folytatni fognak. A MOGYE pedig olyan nemzeti cél, amelyet nincs oka az Erdélyben élő nemzeti közösségnek feladnia. Ha ezt a nemzetpolitikai célt az itteniek nem adják fel, akkor a magyar kormánynak egyetlen dolga van, hogy ezt támogassa ‒ jelentette ki Orbán Viktor.

Kitért arra is, Magyarországnak az az érdeke, hogy Románia erős és stabil ország legyen.

A déli és keleti irányból való nyomás tartósan velünk marad. Az a kérdés, hogy az ortodoxia kitart-e, és képes-e szellemi és fizikai alapon is gátat szabni a muszlim bevándorlással szemben. Ez közös biztonsági kérdése a románoknak, magyaroknak, németeknek, osztrákoknak, bár utóbbiak ezt nem tudják.

Tőkés László kérdésre azt mondta: a Szőcs-Beke ügyben egyértelmű az álláspontja, a legnagyobb mozgástere és felelőssége az RMDSZ-nek van, hiszen „kormányközeli állapotban van”, jelen van a parlamentben is.

‒ Radikális lépésekre van szükség Bukarestben ‒ jelentette ki. Kitért a MOGYE-ügyre is, és közölte: az RMDSZ-nek felül kell vizsgálnia magatartását, és bátran kell politizálnia.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Orbán Viktor Tusványos