Hirdetés
Túl a városon 2018. július 27. 19:12

Donald Trump nyitott egy moszkvai látogatásra, de Putyin is szívesen menne Washingtonba

Folytatódik a barátkozás világ két legnagyobb hatalmú embere között.

Hirdetés

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményében leszögezte: amennyiben hivatalos meghívást kap, az amerikai elnök nyitott a moszkvai vizitre.

„Trump elnök várja Putyin elnököt Washingtonban a jövő év elején, és nyitott a moszkvai látogatásra, amint megkapja a hivatalos meghívást” – olvasható a közleményben.

Először Donald Trump hívta meg az orosz elnököt: a helsinki csúcstalálkozójukról hazatérve bejelentette, hogy őszre a Fehér Házba várja Vlagyimir Putyint. A washingtoni politikai osztály felháborodása nyomán aztán a novemberi félidős választások utánra halasztotta a meghívást, majd a Fehér Ház bejelentette, hogy jövő január elején várja az amerikai fővárosba az orosz elnököt.

A Fehér Ház közleményének kiadása előtt Vlagyimir Putyin a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozója alkalmából megtartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy kész Moszkvában találkozni Donald Trumppal, és maga is hajlandó lenne ellátogatni Washingtonba.

„Készek vagyunk Trump elnökkel találkozni Moszkvában. Egyébként van már ilyen meghívása, szóltam neki erről” – mondta az orosz vezető.

„Kész vagyok Washingtonba is elutazni, ha ott megteremtik a megfelelő munkakörülményeket” – tette hozzá.

Mint mondta, mind ő, mind Trump szeretne ismét találkozni. Kijelentette, hogy nemzetközi fórumok, egyebek között a G20 csoport csúcstalálkozója alkalmából beszélni fog az amerikai elnökkel. (A G20 csoport vezetői legközelebb november 30-án és december 1-jén Buenos Airesben gyűlnek majd össze.)
    
„Minden nehézség, adott esetben az Egyesült Államok belpolitikai életében fellépő nehézségek ellenére, az élet megy tovább és a kapcsolataink is folytatódnak” – hangoztatta Putyin.

Az orosz elnök szerint a Trumppal való találkozói nemcsak a két ország, hanem az egész világ számára hasznosak, mert a megbeszélése témái „a világ sok országát és egyebek között egész Európát érintik”. Példaként hozta fel, hogy 2021-ben lejáró, a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló START-3 megállapodást. 

Úgy vélekedett, hogy a szíriai rendezés kérdésében sem elegendőek az operatív kontaktusok, magasabb szintű kapcsolattartásra van szükség. Egyebek között azért, mert Szíria mellett a térség összes országa, így Irán, Izrael, Törökország, Jordánia, Libanon, Egyiptom és mások érdeket is ki kell elégíteni.

„Telefonon nem lehet mindent elmondani” – nyilatkozott Putyin.

Az orosz elnök elismeréssel szólt arról, hogy Trump hivatalban lévő elnökként nem feledkezett meg választási ígéreteiről, és azok megvalósítására törekszik. 

A június 16-án, Helsinkiben megtartott orosz-amerikai csúcstalálkozó nyomán a Fehér Ház részéről felmerült, hogy Putyin még az ősz folyamán Washingtonba látogathatna, amit amerikai részről előbb az év végére, majd 2019-re módosítottak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok Oroszország Vlagyimir Putyin