Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. július 27. 13:03

Ménesi Imre: Szegeden nem tűnhetnek el büntetlenül a közpénzek

Képgaléria
Hűtlen kezelés miatt emelt vádat az ügyészség a Mars téri piac két korábbi vezetője ellen, akiket 2010 és 2014 között a Fidesz-Jobbik többségű közgyűlés nevezett ki. Ménesi Imre MSZP-s képviselő szerint Szegeden nem lehet következmények nélkül eltüntetni a közpénzeket.

Hirdetés

Vádemelés a mutyikoalíció ellen címmel tartott sajtótájékoztatót Ménesi Imre szocialista önkormányzati képviselő pénteken délelőtt a Mars téri piac bejáratánál.

Ménesi, aki a Mars téri piacot is üzemeltető Szegedi Városkép és Piac Kft. felügyelőbizottságának elnöke, 2015-ben csalás és hűtlen kezelés miatt tett büntetőfeljelentést az ügyészségen, mert számos hiányosságot és visszaélést talált a társaság korábbi – 2010 és 2014 közötti – gazdálkodásában, amikor a Fidesz-Jobbik mutyikoalíció által kinevezett igazgatók vezették a céget.

– A Békéscsabai Járási Ügyészség most értesítette a céget, hogy vádat emelt Erdei Péter, Nagy László és egy társuk ellen, akik 2010 és 2014 között voltak a Mars téri piac igazgatói. A vád pedig folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények.

Ménesi emlékeztetett arra, hogy 2010-től négy éven keresztül a Fidesz-Jobbik mutyikoalíció egy fős többségben volt a közgyűlésben, és azt neveztek ki szabadon igazgatónak, akit csak akartak. Ezt általában a saját baráti és ismerettségi körükből meg is tették. A cél pedig nem az volt, hogy gazdaságosan működtessék az önkormányzati cégeket.

– Már akkor is jeleztem több ízben, hogy a Mars téri piac gazdálkodásával valami nincs rendben. Többször is kezdeményeztük a közgyűlésben az igazgatók leváltását, amit a mutyikoalíció rendre megakadályozott, sőt prémiummal is jutalmazták a jobboldali képviselők az általuk kinevezett igazgatókat.

Ménesi szerint sokáig érthetetlennek tűnt, miért védik annyira az általuk kinevezett vezetőket, de ma már látszik, ebben az esetben nem egy magányos elkövetőről van szó, hanem a közpénzek kitalicskázása mögött mindig megtalálható egy Fideszhez közel álló cég, vagy személy.

Nem véletlen, hogy a két vádlott – Erdei Péter és Nagy László – mellett ott találjuk még S. Attilát is, aki a 2014-es önkormányzati választásokon a Fidesz színeiben indult. Szerencsére nem nyert, mert Szegeden is intézményesítették volna a közpénzek elrablását, ahogyan ezt országosan is látjuk – mondta a szocialista képviselő.

– Szegeden nem hagyhatjuk, hogy a közpénzek következmények nélkül elveszítsék közpénz jellegüket. Ezt a jövőben sem fogjuk hagyni, de ezt csak akkor tudjuk továbbra is így folytatni, ha a közgyűlésben megmarad a többségünk. Nagyon fontos, hogy jövőre ismét belénk helyezzék a bizalmukat a szegediek, mert csak így tudunk fellépni a közpénzek elrablása ellen.

Ménesi Imre 2015 januárjában tett feljelentést hűtlen kezelés miatt a piac vezetői ellen, többek között azért, mert a parkoló-beléptető, tűzjelző, valamint videó-térfigyelő rendszerek kialakítását egy bonyolult konstrukcióban olyan cégre bízták, amely az eredetileg adott nyertes árajánlatnál több mint 100 millió forinttal többért végezte el a munkát.

Erdei Péter, a piac volt igazgatója 2012-ben önhatalmúlag „beiskolázta” magát a Budapesti Műszaki Egyetemre, és három éven keresztül a Szegedi Vásár és Piac Kft. fizette az 1,7 millió forintos tandíját és annak egymilliós járulékát, holott nem is volt tanulmányi szerződése a céggel.

– Véleményem szerint több tízmilliós kárt okoztak a Fidesz-Jobbik által kinevezett piacigazgatók négy év alatt a szegedieknek. Szerencsére, mindkét vezető vagyonát zárolták, így van remény arra, hogy – ha bíróság megállapítja a felelősségüket – a kár egy része megtérüljön – fejezte be Ménesi Imre.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Mars tér Ménesi Imre Erdei Péter Mars téri piac piac
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés