Hirdetés
Hirdetés
Színes 2018. július 27. 11:08 Forrás: MTI

Felejtse el egy időre a szalonnasütést az erdő szélén! Is...

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe Csongrád megyében.

Hirdetés

Az intézkedés értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben található külterületi ingatlanokon.

A Nébih arra kéri a lakosságot, lehetőleg a tilalom alá nem eső belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet, mert a felszálló izzó zsarátnokokat a szél több száz méterre repítheti, „hamuvá változtatva a környékbeli erdőket”. Használjanak inkább elektromos grillsütőket, ha ez nem áll módjukban, akkor pedig minél kisebb tüzet gyújtsanak a kertjükben.

Fontos továbbá, hogy a szabadban dohányzók ne dobják el a parázsló csikket, mert az percek alatt képes meggyújtani a kiszáradt aljnövényzetet. Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel többhetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint idén eddig csaknem 1700 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Hozzátették, hogy a szabadtéri tüzek megelőzhetőek egyszerű szabályok betartásával. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, ám például Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés. A szabadban meggyújtott tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni és mindig legyen készenlétben oltóanyag, a parazsat pedig földdel célszerű befedni.

Egy autóból vagy vonatból kidobott égő csikk, a járó autó kipufogójából áramló hő vagy az elhagyott üveghulladék is meggyújthatja a növényzetet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: katasztrófavédelem Nébih Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűz tűzgyújtási tilalom
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés