Hirdetés
Színes 2018. július 27. 10:52

Tudunk egy remek szabadtéri programot estére! De lehet, lemaradunk róla...

Képriport
Izgulni kell a felhők miatt, de hátha láthatjuk: az évszázad legnagyobb holdfogyatkozása vár ránk, ne hagyja ki, ilyet többet nem lát.
Hirdetés

Ha esetleg az égbolton nem látná, nézheti monitoron is az évszázad holdfogyatkozását ezen az élő közvetítésen:

Korábban írtuk:

Monszun Tarjánban, negyed hét után pár perccel. Kattintson nyitóképünkre, további zivataros képeket nézhet meg!

Sajnos leszakadt az ég... És a jelek szerint így is marad. Ha van egy kis mázlink, akkor az utolsó pillanatban talán látható lesz valami a holdfogyatkozásból, de ehhez az is kell, hogy – szakadó esőnél stílben maradva – villámgyorsan kitisztuljon az ég.

Korábban írtuk

A XXI. század legnagyobb, ráadásul teljes holdfogyatkozásának lehet tanúja ma este. És még egy bónuszt is kapunk: arra „jár” a Mars is. 6 óra 13 perc 48 másodpercen át látható a jelenség. A hold előbb félárnyékba lép, ám ezt még nem látjuk. Íme a körülbelüli „menetrend”:

  • Részleges fázis kezdete: 20:24
  • Teljesség kezdete: 21:30
  • Teljesség közepe (ekkor van az árnyékkúp közepén a Hold): 22:21
  • Teljesség vége: 23:13
  • Részleges fázis vége (már július 28-án): 00:22
  • Félárnyékos fázis vége: 01:28

Máskor is volt már hasonló, miért ekkora szám ez most?

Ennél a rekord hosszúságú holdfogyatkozásnál elég sok minden „összejött”. Ez egy úgynevezett centrális fogyatkozás, ami azt jelenti, hogy a Hold a Föld árnyékkúpjának szinte majdnem hogy a közepén fog keresztül haladni. A másik fontos tényező, hogy 27-én a Hold éppen keringési pályája legtávolabbi pontja közelében jár, az az majdnem földtávolban lesz. Ezért ebben az időszakban a keringési sebessége lassabb, ami szintén nagyban hozzájárul a hosszú holdfogyatkozáshoz.Most már csak abban kell bízni, hogy jó idő legyen. Viszont erre elég kicsi az esély... A legfrissebb előrejelzések szerint zivataros lesz a koraeste és az éjszaka is.

Bónusz: „ránk esik” a Mars!

Miközben a Holdfogyatkozást figyeljük, már ha látjuk, a Marsot is lehet sasolni: tizenöt éve nem volt ennyire közel a vörös bolygó, mindössze 57,6 millió kilométerre. Ezt ráérünk megnézni, egészen július 30-áig szabad szemmel is jól látható lesz. Ha viszont lemarad, akkor 2287-ig várni kell...

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hold csillagászat Mars