Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kerékpárutak: egy kis erdőt kap Szeged a sándorfalviért „cserébe”, a József Attilán végre tovább épül a volt Gyevi-temető oldalában
Szegeden 2018. július 26. 16:22

Kerékpárutak: egy kis erdőt kap Szeged a sándorfalviért „cserébe”, a József Attilán végre tovább épül a volt Gyevi-temető oldalában

Százötven napos határidővel vállalta el a kivitelező a sándorfalvi kerékpárút építését, és bár a nagy esők miatt rezeg a léc, valószínűleg tudják tartani a határidőt. Az Algyő felé vezető kerékpárútnál a kivitelező kiválasztásánál tartanak.

Hirdetés

Lassan két hónapja, hogy Botka László Szeged és Gajdosné Pataki Zsuzsanna Sándorfalva polgármestere az M43-as autópálya sándorfalvi felüljárójánál ünnepélyesen átadta a munkaterületet a Colasnak, hogy megkezdjék a kerékpárút építését. A kivitelező százötven naptári napos határidővel vállalta a munkát. Ennek és egy másik kerékpárutas beruházásnak a kapcsán tartottak projektbemutató sajtótájékoztatót a városháza házasságkötő termében.

Gajdosné Pataki Zsuzsanna mondott köszöntőt, Nagy Sándor alpolgármester és Tapasztó Sándor projektigazgató pedig a beruházásokról beszélt

Gyakorlati szál

Gajdosné Pataki Zsuzsanna köszöntőjében arról beszélt, régi álma válik valóra a sándorfalviaknak ezzel a most épülő kerékpárúttal. – Ezer szállal kötődik a településünk Szegedhez, most egy valódi, gyakorlati szál is létesül. Nagyon fontos nekünk ez a kerékpárút, hiszen a lakosság jelentős része Szegedre jár dolgozni, így sokan sokkal biztonságosabban juthatnak be a munkahelyükre, ha nyeregbe szállnak. Ne feledjük azt, sem részben ennek a projektnek is köszönhetően lassan az egész megyét be lehet kerékpározni – mondta Sándorfalva polgármestere.

Kiemelt fejlesztési cél, évtizedek óta

Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere a megyeszékhelyre fókuszálva hangsúlyozta, húsz év alatt négy-öt százalékról tizenhét százalékra nőtt a kerékpárt használók aránya a városon belül. Megjegyezte azt is, a kisvárosokban, falvakban jellemzően sokan használják a kerékpárt, mint közlekedési eszközt. – Az elővárosi közlekedésben, az agglomerációban is egyre komolyabb szerep jut a kerékpárnak – jegyezte meg az alpolgármester, majd arról beszélt, egészségügyi szempontból, milyen előnyei vannak a kerékpározásnak. A hosszú listából egyet emelnénk ki: brit tudósok azt is megvizsgálták egy kutatás alkalmával, hogy megkértek egypetéjű ikreket, egyik kerékpározzon, másikuk ne. A hosszú távú kutatás végén arra a megállapításra jutottak, hogy az, aki kerékpározott az ikrek közül átlagosan kilenc évvel fiatalabbnak nézett ki testvérénél.

Megerősítik a támfalat Tarjánnál, nem is akárhogyan!

Georáccsal erősítik meg a József Attila sugárút végén a töltésnél a támfalat, a kerékpárút építésénél. A különleges technológiára a Baktóra és azon túl Algyőre vezető kerékpárút építése miatt van szükség. Erről Tapasztó Sándor, a Szeged Pólus projektigazgatója beszélt előadásában. Az itt kiépülő kerékpárútszakasz egy régi nagy hiátust pótol: ugyanis bármennyire ott van a Deák-gimnázium oldalában a kerékpárút, fél Tarján a másik oldalon, a járdán tekert számtalan balesetveszélyes helyzetet idézve elő ezzel. Ennek lesz most vége: a gimnázium előtti lámpás átvezetéstől ugyanis meghosszabbodik a kerékpárút, sőt egészen kimegy a töltésig. A beruházásnak köszönhetően átépül a József Attila sugárúton a gyógyszertár előtti buszmegálló is. Ennek a beruházásnak még nincs meg a kivitelező, a tervek szerint szeptemberre lehetne megkötni a szerződéseket. Ennek a megvalósítására is százötven naptári nap áll a majdani kivitelező rendelkezésére.

A Sándorfalvára tartó kerékpárút, ahogy már említettük föntebb is, javában épül, gyakorlatilag a teljes szakaszon dolgoznak a munkások. A több mint öt kilométeres szakaszon épül – mert uniós előírás – egy kerékpáros pihenőhely, egy híd az algyői főcsatorna fölött és két kerékpáros átvezetés az autópálya-felüljáró két oldalán. Ennek a kivitelezésekor ugyanis a kerékpárutat a másik oldalra építették meg

– Ezen a szakaszon nagyon sok fát kellett kivágni, emiatt több mint ezer fát ültetünk majd el szerte a városban – mondta Tapasztó Sándor.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gajdosné Pataki Zsuzsanna kerékpárút kerékpárút-építés Nagy Sándor Sándorfalva Tapasztó Sándor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés