Szegeden 2018. július 26. 14:54

Sikeres rajtot vett a belvárosi szelektív hulladékgyűjtés

A nyár elején indult a belvárosban a szelektív hulladékgyűjtés. Az első hónapban már 20 tonna műanyagot, papírt és PET-palackot sikerült összegyűjteni újrahasznosításra. A rendszer jól vizsgázott, ha az itt lakók megszokják, még több hulladékot sikerül majd újrahasznosítani.

A városban jelenleg 52 hulladékgyűjtő sziget üzemel, ezek negyede igen csak problémás, mert sokan vadlerakónak nézik. Most széles városi összefogás szerveződik: hamarosan úgynevezett „zöld kommandó” vigyázhatja majd ezeket a gyűjtőszigeteket.

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tavasszal szelektív gyűjtőedényeket osztott szét a belvárosban, a nagykörút és a Tisza közötti területen, de a lakótelepekre is kerültek nagyobb, zárt fedelű műanyag konténerek.

Az önkormányzati társaság a kertvárosi övezetekben már évek óta elkülönítve, sárga zsákokban gyűjtötte a műanyaghulladékot, májustól azonban – egy jogszabályi kötelezettség miatt – kibővítette a szelektív hulladékgyűjtést.

A cél az volt, hogy a korábbinál nagyobb arányban gyűjtsék szétválogatva a hulladékot a szegediek.

Ezért a nagykörút és a Tisza közötti területen több mint 1100 darab 120 és 240 literes, valamint 35 darab 1100 literes gyűjtőedényt osztottak ki, a lakótelepekre pedig 172 darab 1100 literes műanyag gyűjtőedény jutott.

Korábban csak két gyűjtőszigetre – a Károlyi és a Béla utcába – vihették a szegedi belvárosban élők a szelektív hulladékot.

Koltainé Farkas Gabriellától, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója megtudtuk azt is, hogy ezekkel az a legnagyobb baj, hogy a több mint félszáz ilyen sziget egy része minden igyekezet ellenére, előbb-utóbb illegális szemétlerakóvá válik.

– Hiába figyeljük a hulladékszigeteket kamerákkal, nem mindig sikerül a gépkocsi rendszámát beazonosítani, vagy az illegális lerakót tetten érni.

Ezért is tűnt jobb megoldásnak a gyűjtőszigetek számának növelése helyett az, hogy szelektív gyűjtőedényeket osztottak ki a belvárosban élőknek.

Májustól így az itt lakóknak már a gyűjtőszigetekig sem kell elmenniük, ha a szelektíven gyűjthető hulladékukat szeretnék újrahasznosíttatni. Gyakorlatilag lakhelyükön gyűjthetik az újrahasznosítható papír-, illetve tisztára mosott műanyag- és fémhulladékokat, ami így nem vész el a háztartási szemét között.

– Úgy tűnik, bevált ez a megoldás. Már az első hónapban 20 tonna újrahasznosítható hulladékot gyűjöttünk be a belvárosból. A jó start után abban bízunk, ha megszokják az ott lakók, hogy elkülönítve gyűjtsék a hulladékot, még több hasznosítható anyagot tudunk majd begyűjteni. A kertvárosi részek sárga zsákos gyűjtéséből tavaly már 500 tonna hulladékot sikerült újrahaszosíthatóvá tenni.

Megtudtuk azt, hogy a belvárosban élők nemcsak elfogadták a szelektív gyűjtést, de ismerik is annak szabályait. Azaz nem dobálnak bele a gyűjtőedényekbe oda nem való hulladékot: üveget, száraz elemeket, gyógyszert és egyéb veszélyes anyagokat.

Ősszel várhatóan tovább bővül, korszerűsödik Szegeden a szelektív hulladékgyűjtés. Egy sikeres pályázat nyomán a hulladékgazdálkodási társaság összesen 32 ezer gyűjtőedényt oszt ki elsősorban a családi házas övezetekben élőknek, amelybe a zöldhulladékot lehet majd bedobni.

A program az összköltsége eléri 300 millió forintot.

Képünk illusztráció

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szelektív hulladékgyűjtés