Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. július 26. 13:16 Forrás: MTI

MSZP: Nincs forrás a nemzeti rákellenes programra

A szocialisták azt kifogásolják, hogy nincs forrás hozzárendelve és nem egyeztettek a szakmai, valamint a civil szervezetekkel a napokban a sajtóban nyilvánosságra került nemzeti rákellenes programról. 

Hirdetés

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ő maga is betekinthetett a több mint százoldalas dokumentumba, ami szerinte elismeri az Orbán-kormány elmúlt évekbeli egészségpolitikai kudarcát.

A stratégia néhány részletét ismertetve közölte, Magyarországon kétezer most születendő gyermekből közel ötszáz biztos, hogy rákban fog meghalni, ha a viszonyok nem változnak. Hozzátette: létezik az országban egy rákregiszter, de azt nem tudják működtetni, mert nincs hozzá informatikai háttér.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a dokumentum szerint az emlőszűrés hatékonyabbá tételével 30-35 százalékkal lehetne csökkenteni a halálozások számát. Ez az arány a méhnyakrák-megbetegedésnél 80 százalék, tüdőráknál pedig szintén 30-35 százalék.

Korózs Lajos kitért arra, hogy országszerte 39 centrumban kezelhetik a rákbetegeket, de nem tudni, miből finanszírozzák az odautazásukat.

A szocialista képviselő szóvá tette, hogy a stratégiában nem gyűjtötték össze a nemzetközi javaslatokat és irányelveket, nem határozták meg, mi hiányzik a rendszerből. Nem szerepel a végén, ki készítette, azaz senkit sem lehet felelősségre vonni azért, és forrás sincs mellérendelve – sorolta kifogásait.

Azzal sem értett egyet, hogy a stratégiába nem építették be a civilek, az orvosok, a tudósok tapasztalatait.

Korózs nemzeti ügynek nevezte a rákos megbetegedések csökkentését, szerinte beszélgetni kellene arról, mit kell az egészségügyi kormányzatnak ezen a területen tenni.

„Nagyon ócska duma az, hogy demográfiai fordulatot kell elérni a kormányzásban”

– fogalmazott. Hozzátette: lehet, hogy a kormány odafigyel arra, hogy gyerekek szülessenek, de azzal már nem törődik, hogy milyen minőségű életet élnek és mikor halnak meg.

A Népszava hétfőn ismertette az onkológiai intézetben készült, Magyar Nemzeti Rákellenes Programot, amiben a napilap szerint a többi között az áll, nemcsak az unióban, de az OECD országok között is Magyarországon hal meg arányaiban a legtöbb ember – évente 32-33 ezer – rákban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy kórház MSZP Orbán-kormány betegség rák
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés