Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. július 24. 06:30 Forrás: MTI

Egy régi kenyereskosárból került elő David Bowie első demófelvétele

A magnószalagon a legendás zenész 16 évesen énekel első, The Konrads nevű együttesével. A dalt egy kis londoni stúdióban rögzítették.

Hirdetés

A magnófelvételen Bowie az I Never Dreamed című számot adja elő. A The Guardian szerint a szalag akár 10 ezer fontért, mintegy 3,6 millió forintért is elkelhet egy aukción.

A The Konrads a Decca lemezvállalatnak készítette a demót, de sem ez a próbálkozás, sem egy következő nem nyerte el a kiadó tetszését. Bowie pedig hamarosan otthagyta a bandát művészi ellentétekre hivatkozva.

A felvételt David Hadfield találta meg, aki a The Konrads dobosa és menedzsere volt. A szalag akkor került elő, amikor költözés miatt kiürítette házát, és kirámolta a garázs fölötti tárolót is. A demó nagyapja egykori kenyereskosarában pihent más holmikkal, fényképekkel, vázlatokkal, levelekkel együtt.

Hadfield felidézte, hogy a Konrad ügynöke, Eric Easton kérte fel őket a demó elkészítésére, amihez Mordenben az RG Jones stúdiót foglalták le. Bowie, aki akkor még eredeti nevén, David Jonesként szerepelt, az együttes többi tagjával írt számokat a felvételhez.

“Úgy döntöttünk, hogy néhány gitárszámot és egy eredeti dalt veszünk fel. Az I Never Dreamed című számot választottam, mivel ez volt a legerősebb. David vezette a vokált, hogy a legjobban szólaljon meg a szám. Tehát ez lett a legelső felvétel, amin David Jones énekelt 55 évvel ezelőtt”

– mesélte Hadfield.

Bowie 2016 januárjában halt meg rákban, két nappal 25. stúdióalbuma, a Blackstar megjelenése után, a 69. születésnapján.

Személyes műgyűjteményének árverése, amelyen Frank Auerbach és Damien Hirst munkáira is lehetett licitálni, több mint 33 millió font, vagyis 12 milliárd forint bevétellel zárult a Sotheby's aukciósháznál.

Hadfield relikviáját szeptemberben az Omega Auctions bocsátja árverésre Newton-le-Willowsban.

Paul Fairweather, az árverés vezetője zenetörténetileg jelentős darabnak nevezte az eredeti magnószalagot, ami egy olyan zenész első felvételét tartalmazza, aki később szupersztárrá vált.

Ennek örömére hallgasson meg néhány remek Bowie-dalt!

(fotó: David Bowie 1965-ben., nme.com)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: pop popsztár rock zene
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés